Hvordan kan du træne, når du bruger kørestol?
Alle ved, at træning er sundt. Og selvom det ikke er helt så ligetil, når hverdagen skal klares i kørestol, er det både muligt og meningsfuldt at få pulsen op og presset musklerne igennem træning. Men hvad skal du vide, før du går i gang?
”Når man har sclerose, er det altid en investering at træne, for det koster dig noget energi,” siger master i rehabilitering og udviklingsleder på Sclerosehospitalet i Ry Anders Skjerbæk.
Men der er flere fordele end ulemper. Og ved fremskreden sclerose er det især vigtigt at få trænet, fordi der ikke findes medicin til at bremse sygdommens udvikling. Her kan træning være svaret på, hvad du selv kan gøre.
Træning er ikke ens for alle
Det er nemlig muligt at træne, selvom du måske bruger kørestol og oplever, at sclerosen har frarøvet dig noget af din mobilitet.
”Der er mange øvelser, du kan lave fra en kørestol, som inddrager både konditionstræning og styrke-træning,” forklarer Anders Skjerbæk.
”Men sclerose er så forskellig-artet fra person til person. Derfor er det først og fremmest vigtigt at være bevidst om, hvilke dele af kroppen du stadig har funktion og nogenlunde styrke i. Når du har styr på det, kan du lettere finde frem til de træningsredskaber, som er effektive for dig at bruge,” uddyber han.
Og fordelene er ikke til at tage fejl af.
Forskellige gevinster
Der er nemlig gevinster at høste, ligegyldigt hvilken type træning du laver. Når du træner kondition, bliver lungefunktion forbedret, og du sænker risikoen for livsstils- og hjerte-kar-sygdomme, mens effekten er en anden, når du styrketræner.
”Vi ved, at sclerose går ind og påvirker nervesystemet og ner-veledningshastigheden. Men du kan faktisk modvirke det igennem styrketræning. Ved styrketræning aktiverer du musklerne, og det gør dine knogler og led stærkere. Du får flere kræfter, og det kan mindske nogle af de ødelæggelser, sygdom-men forårsager på nervesystemet,” forklarer Anders Skjerbæk.
Din kreativitet sætter grænsen
Det er faktisk kun din kreativitet, der sætter grænser for, hvordan du kan træne, selvom du sidder i kørestol. Men til at begynde med bør du opsøge professionel vejled-ning, pointerer Anders Skjerbæk. For det er vigtigt, at du ikke skader din krop i forsøget på at gøre noget godt for dig selv.
”Lige så snart du har fået styr på, hvordan du træner mest effektivt, i forhold til de udfordringer du har, kan du sagtens selv gå i gang med træning og hjemmeøvelser,” siger han.
”Det ideelle er at tænke både konditions- og styrketræning ind, og i starten vil du nok føle, at det tærer på energiniveauet. Men efter noget tid får du faktisk mere energi i din hverdag, hvis du træner regel-mæssigt, og det kan forbedre dine træthedssymptomer,” forklarer Anders Skjerbæk.
Blussende symptomer
Nogle oplever dog, at andet end energiforbruget sparker ind, når træningen er i gang. Symptomer som kramper fra spasticitet eller en ustyrlig varmefølsomhed kan udløses af træning. Og selvom de hverken er farlige eller langvarige, kan det være både ubehageligt og forstyrrende, når man prøver at gøre noget godt for sig selv.
”Her handler det om at finde den perfekte balance mellem intensitet og intervaller. Du skal vide, hvor hårdt du kan træne i hvor lang tid ad gangen, før symptomerne viser sig. Når du ved det, skal du altid lægge pauserne, så symptomerne ikke hindrer dig i at gennemføre din træning,” fortæller Anders Skjerbæk.
Anders 3 bud på hjemmeøvelser
1. Skyggeboksning kan udføres alle steder fra en kørestol og er en god øvelse til at få pulsen op. Du kan bokse ud i luften eller på en blødere genstand.
2. Træningselastikker er et rigtig godt redskab, som både træner muskler og kan få pulsen op, hvis du laver øvelserne hurtigt efter hinanden. Der findes mange øvelser, der træner forskellige muskler og led i kroppen.
3. Kan du rejse dig fra kørestolen, er en tredje god øvelse at placere dig selv foran et bord. Rejs dig fra stolen, brug bordet som balancestøtte og sæt dig igen. Gentag øvelsen så mange gange du kan.