Gå til hovedindhold

I en hverdag med sclerose kan wearables være det nye sort

13. januar 2019
Kort fortalt

Trætheden. Søvnen. Aktivitetsniveauet. Der er meget, som sygdommen påvirker, oplever mennesker med sclerose. Men kan man spore sig til en bedre forståelse af sin sygdom, og kan den opsamlede data bruges i dialog med de sundhedsprofessionelle? Det har Scleroseforeningen undersøgt i et netop afsluttet forskningsprojekt.

Deltagerne i Scleroseforeningens netop afsluttede forskningprojekt om wearables har i tre måneder sporet deres aktivitets-, puls- og søvnniveau ved hjælp af aktivitetsure.

”De 61 deltagere fik ét af fire forskellige ure, som passede til den enkeltes funktionsniveau, alt efter om de var kørestolsbrugere eller ej. De fleste af deltagerne håbede på, at de ville få et større indblik i, hvor meget de bevægede sig i hverdagen, og hvordan deres søvn var,” fortæller projektleder i Scleroseforeningen Sofie Olsgaard Bergien.

Aktivitetsuret hjælper på kontrol over symptomer


Og det er netop ét af tre spor, som siden projektets start i 2017 har været under luppen.

”Mange af deltagerne har efterfølgende fortalt, at uret har været et redskab, der hjælper dem med at økonomisere med deres tid og energiniveau. Det har givet dem en vis kontrol over symptomerne i hverdagen. 71 procent af deltagerne svarede også, at dataene gav dem en bedre forståelse af, hvorfor de nogle dage er mere ramt af træthed end andre,” konstaterer Sofie Olsgaard Bergien.

Dataene og de sundhedsprofessionelle


I projektets andet spor blev der zoomet ind på, om de registrerede data fra wearables kan være relevante i dialogen med sundhedsprofessionelle.

”Mange af deltagerne meldte, at det ville give mening for dem at benytte dataene fra deres wearables, når de møder sundhedsprofessionelle. Det kunne for eksempel være, når de bliver spurgt ind til søvnkvalitet og gangdistance. Der kan dataene blive en hjælp til at huske og dokumentere det,” forklarer hun og uddyber:

”De sundhedsprofessionelle, som vi har talt med i forbindelse med projektet, er også umiddelbart positivt stemt over for, at patienten inddrager de data, de har sporet.”

Men aktivitetsurene har muligvis potentiale til endnu mere. I det sidste spor undersøges det nemlig, om det giver mening at anvende wearabledata i yderligere klinisk forskning.

Se mere om projektet lige her

[ORDBOG]

En [wearable] er et stykke avanceret teknologi, som du "tager på". Det kan være et aktivitetsur, en pulsmåler eller virtual reality-briller. De har forskellige funktioner, men kan blandt andet spore og indsamle data om din sundhed og livsstil. Se hele vores ordbog på www.scleroseforeningen.dk/ordbog

Der er ingen kommentar endnu