Gå til hovedindhold

Iben fik afslag på erstatning: ”Jeg følte, at min sygdom ikke blev anerkendt”

16. juni 2020
Kort fortalt

I 2012 fik Iben Saxild sit første attak, og kort tid efter fik hun diagnosen sclerose. Hun søgte erstatning for kritisk sygdom hos sin forsikring, men det blev en længere kamp, end Iben havde håbet.

Iben Saxild sammen med sin søn på halvandet. Foto: Privat.

38-årige Iben Saxild fra Varde er politiuddannet, og til dagligt arbejder hun med socialt udsatte børn og unge. Men sådan har det ikke altid været. Før hun fik sclerose i 2012 kørte hun patruljevogn, men føleforstyrrelserne og trætheden fra sclerosen gjorde, at det ikke længere var muligt for hende. Hun rykkede derfor til vagtcentralen.

”Selv om jeg var vant til at køre på gaden, blev jeg faktisk ret glad for at sidde på vagtcentralen. Da jeg efter mit attak kom tilbage på gaden, begyndte jeg at savne vagtcentralen”, fortæller Iben.

Den nye diagnose fik Iben til at søge om erstatning for kritisk sygdom. Ansøgningen blev afvist, fordi Iben kun havde oplevet et enkelt attak.

”Afslaget ramte virkelig hårdt. Jeg følte, at min sygdom ikke blev anerkendt. Jeg følte mig helt forkert”, forklarer Iben.

Hun lagde sagen på hylden, men hun følte stadig, at det ikke var godt nok.

 

En nyt attak?

I de efterfølgende år arbejdede Iben i vagtcentralen, og i slutningen af 2018 blev hun mor til en lille dreng. I 2019 efter sin barsel vendte hun tilbage til sit arbejde – dog i en ny stilling med socialt udsatte børn og unge, som hun også arbejder med i dag. Men det gik ikke helt efter planen.

”Jeg mærkede en massiv træthed. Jeg var ikke helt sikker på, om det var på grund af et attak, eller om det var fordi jeg havde startet nyt arbejde”, fortæller Iben.

Iben tog derfor til sin neurolog, som på baggrund af en MR-scanning bekræftede, at der var tale om et attak.

Afslaget ramte virkelig hårdt. Jeg følte, at min sygdom ikke blev anerkendt. Jeg følte mig helt forkert

Iben Saxild

Endnu et forsøg

I 2020 valgte Iben igen at søge om erstatning hos sin forsikring. I mellemtiden var der sket nogle ændringer hos Ibens forsikring, der satte summen op fra 100.000 kr. til 150.000 kr. Ansøgningen blev denne gang anerkendt, men tingene faldt ikke helt på plads.

”Jeg fik udbetalt 100.000 kr., og det var jeg virkelig glad for, men jeg undrede mig over, at jeg fik den gamle sum. Deres begrundelse var, at jeg havde et attak i 2012, hvor summen var lavere”, forklarer Iben.

Men Iben havde haft et attak siden, og derfor søgte hun rådgivning hos Scleroseforeningen, som satte hende i kontakt med en advokat, som mente, at hun var berettiget til den høje forsikringssum. Hun valgte derfor at klage over afgørelsen, og endelig gik det hendes vej. Hun fik medhold, og hun fik udbetalt de sidste 50.000 kr.

”Det handlede ikke om pengene, men om at det skal virke, når man søger erstatning. Jeg havde overskud og energi til at tage kampen op, men det er måske ikke alle med sclerose, der har de samme ressourcer”, fortæller Iben og fortsætter:

”Jeg følte endelig, at døren ikke blev lukket i hovedet på mig. Jeg fulgte min mavefornemmelse, og jeg er glad for, at jeg valgte at tage kampen op”, fortæller Iben.

Iben forsikringskamp endte med, at hun til sidst følte, at hun fik anerkendt sin sygdom. Det er vigtigt for hende at fortælle historien til andre, der har sclerose, så de ved, at det godt kan lade sig gøre at få en erstatning. Iben mener, at det bør være muligt at få økonomisk ro, når man har sclerose, og hverdagen og fremtiden altid er usikker.

”Man ved jo aldrig, hvornår et nyt attak rammer, og man ved ikke, hvilke konsekvenser det kan have. Pengene gav mig mulighed for at få ro på min hverdag, og de gjorde det muligt at lægge penge til siden, så jeg ikke skal bekymre mig, hvis jeg igen får et attak”, fortæller Iben.

Få hjælp

Husk, at du som medlem af Scleroseforeningen kan søge hjælp og rådgivning hos vores socialrådgivere. Ring til vores hovednummer på tlf. nr. 3646 3646. Du kan ligeledes stille juridiske spørgsmål i vores netrådgivning, hvor jurister kan besvare spørgsmål - find dem her

Der er ingen kommentar endnu