Ikke alle med sclerose er lige godt beskyttet af coronavaccination
Noget sclerosemedicin ser ud til at sænke mængden af de antistoffer, som burde beskytte dig mod coronavirus, når du er vaccineret. Dog kan du alligevel være bedre beskyttet, end hvad forskere kan måle.

Næsten 4 ud af 10 voksne i Danmark er færdigvaccineret mod coronavirus, og mange, som lever med sclerose, har allerede fået det første eller begge vaccinestik. Desværre ser det ud til, at ikke alle med sclerose er lige godt beskyttet af coronavaccinerne.
Noget sclerosemedicin har vist sig at nedsætte virkningen af coronavaccinationen, mens en ellers højeffektiv sclerosebehandling overrasker positivt. Det viser data fra flere studier, heriblandt et israelsk.
”Det er et lille studie, men metodemæssigt er det ok, og resultatet er ret klart. I gruppen som fik Fingolimod (Gilenya), er vaccineresponset meget lavt, mens alle der får Cladribin (Mavenclad) og gruppen af ubehandlede har et højt respons,” siger overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling ved AAUH Carsten Shade Larsen til MS Tidsskrift.
”Der er noget spredning på Ocrelizumab (Ocrevus), men det kan hænge sammen med, hvornår de er vaccineret i forhold til deres seneste behandling,” forklarer han til MS Tidsskrift.
Forskel på immunitet
På Rigshospitalet er de også i fuld gang med at undersøge, hvordan flere medicinbehandlinger kan ændre på graden af beskyttelse fra coronavaccinerne. Og ifølge resultater fra det israelske studie er der god grund til at afdække det.
Resultaterne viser nemlig, at de 26 deltagere med sclerose, som er i behandling med Gilenya og er færdigvaccineret mod coronavirus, kun har en gennemsnitlig immunitet over for coronavirus på 3,6 procent. Immuniteten var en del højere blandt de 44 deltagere, som er i behandling med Ocrevus. De havde en gennemsnitlig immunitet på 22,7 procent, hvilket stadig er betydelig lavere end blandt personer i kontrolgruppen, som ikke er i medicinsk behandling.
Men selvom de nye resultater viser, at medicinbehandlingerne Gilenya og Ocrevus skruer gevaldigt på virkningen fra coronavaccinen, kan situationen alligevel se bedre ud end som så. Det forklarer overlæge ved Sjællands Universitetshospital, Roskilde, Lars Storr.
”Rent teoretisk kan du være bedre beskyttet, end hvad resultaterne viser. Det skyldes, at vores immunapparat har to måder at reagere på og beskytte os mod infektioner. Så det handler ikke kun om, hvordan høj eller lav antistofrespons du danner efter vaccinen,” fortæller han.
Og netop dét, forklarer professor i neurologi Finn Sellebjerg mere om her.
Bør vaccineres alligevel
Vi kommer ikke udenom, at resultaterne fra det israelske studie alligevel er frustrerende og ærgerlige. Men det ændrer ikke på anbefalingen om, at man bør blive vaccineret, uanset om man får en lavere vaccinebeskyttelse eller ej. Det mener både overlæge Lars Storr, professor i infektionsmedicin Carsten Shade Larsen og professor i neurologi Finn Sellebjerg.
”Selvom man i så fald vil være dårligere beskyttet mod at få coronavirus, er beskyttelsen der stadig i en vis grad. Og når flere og flere får vaccinen, vil sygdommen ebbe ud,” siger Finn Sellebjerg.
Det bakkes op af overlæge Lars Storr, der samtidig peger på en anden gavnlig egenskab, som coronavaccinationen har.
”Vi ser stort set ingen alvorlige sygdomsforløb med coronavirus, blandt personer som er blevet vaccineret. For ud over at man er bedre beskyttet mod at blive smittet, så påvirker den jo også, hvor voldsomt virusset rammer dig, hvis du bliver smittet. Det bør stadig være tilfældet, selvom din medicin måske har gjort, at du har dannet færre antistoffer,” forklarer han og deler sit råd, hvis man er i behandling med sclerosemedicin, som kan sænke beskyttelsen fra coronavaccinationen.
”Selvom man er blevet vaccineret, er det en god idé at fortsætte med at følge de generelle anbefalinger til at forebygge smitte. Det gælder sådan set alle. Afstanden er næsten det vigtigste, selvom det kan være svært. Men forsøg at husk det, og overvej, om det er værd at mødes i store forsamlinger.”
Læs om det danske studie, som er i fuld gang, her.
Vi følger med i og op på både det danske studie og international forskning, som undersøger virkningen af coronavacciner, når man samtidig er i medicinsk behandling mod sclerose – og fortæller det til jer, så snart der er nyt på området.