Ikke rimeligt at forfordele nogle syge frem for andre
Sygehusene i Region Nordjylland skal spare 200 millioner kroner i 2016. Besparelserne forklares med øgede medicinudgifter og en opprioritering af kræft og udredning, der som de eneste områder får tilført ressourcer. DR har spurgt Scleroseforeningen om rimeligheden i at prioritere kræft på bekostning af andre diagnoser.

”Patienter, der har allermest brug for behandling, skal have behandling først og fremmest, og det skal ikke være afhængigt af, hvilken diagnose man har,” lød det fra Scleroseforeningens sundhedspolitiske konsulent Lasse Skovgaard til P4 Nord.
Scleroseforeningen stiller sig uforstående over for, at Region Nordjyllands politikere friholder kræftpatienter specifikt i en ny stor spareplan for næste år. Især fordi andre patientgrupper – det gælder ikke mindst sclerosepatienter– i forvejen er ramt af manglende ressourcer i regionen:
Scleroseområdet hårdt ramt i forvejen
”I Region Nordjylland ved vi fra scleroseområdet, at der et stykke tid har været nogle særlige udfordringer i form af manglende ressourcer. Sclerosepatienter oplever, at deres tid bliver udskudt eller aflyst, eller at de slet ikke bliver indkaldt til kontrol. Og det har rigtig store konsekvenser for mennesker med en alvorlig kronisk sygdom, forklarede Lasse Skovgaard.”
Scleroseforeningen mener ikke, at det er et konstruktivt udgangspunkt at frede eller fremme én diagnose frem for andre, sådan som Region Nordjyllands politikere lægger an til i deres spareplan for det kommende år, hvor et behandlingsområde går helt frit fra besparelse, mens andre må holde for.
”Det drejer sig om at finde løsninger, hvor de eksisterende ressourcer bruges bedst muligt. Og bedst muligt vil sige, at de patienter, der har mest brug for behandling, får behandling” siger Lasse Skovgaard.
Ingen sundhedsfaglige argumenter, men ren politik
Heller ikke for professor i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen er der sundhedsfagligt set særlige grunde til at prioritere den ene sygdom frem for andre. Han siger til P4:
”Jeg tror ikke, at der sundhedsfagligt er særlige begrundelser for kræft bortset fra, at kræft er et område, hvor døden lurer, og det giver kræft en særlig frygtstatus, som desværre ikke slår igennem ved kroniske sygdomme som sclerose.”
Siden 2007 er der lavet tre store kræftpakker, og nu barsles der med en fjerde pakke, men Kjeld Møller Pedersen mener ikke, at den prioritering bunder i noget fagligt, men derimod i ren politik både på landsplan og regionalt plan. Han siger til P4:
”Personligt er jeg ikke af den opfattelse, at det mest påtrængende, vi har behov for, skulle være en kræftpakke 4, men det er det politiske signal, og dermed er det så andre områder, der kommer til at lide.”