Gå til hovedindhold
TemaVredeSe hele temaet

Inddrag din partner

14. januar 2016
Kort fortalt

Når vreden skal håndteres, understreger Mette Ellermann, at det er uhyre vigtigt at inddrage sin partner, hvis man har en.

Den her type vrede kan ødelægge parforhold, hvis man ikke får talt om det. For vredesudbruddene kan være meget voldsomme, faktisk nærmest helt overgrebs-agtige. Man kan føle sig decideret psykisk forudlempet, hvis partneren skælder voldsomt ud,« forklarer hun og fortsætter:

 

»Det er så vigtigt at få snakket om, hvordan man skal forholde sig til vreden. Ægtefællen skal have en viden om, at vreden er en følge af sygdommen. Så han eller hun ved, at det ikke er konen eller mandens skyld, når vedkommende hidser sig op,« fortæller Mette Ellermann og forklarer, hvorfor det er så betydningsfuldt, ved at fortælle en historie om et trafikuheld:

 

Hvis man i sin bil påkører et barn, der brækker benet, så betyder det meget, hvorvidt man selv var skyld i uheldet eller om barnet løb ud foran bilen, og man intet kunne gøre for at undgå det. Kørte man 100 km i timen eller kørte man 30 km. i timen? Man vil selv se anderledes på uheldet afhængigt af, om man hørte for stærkt eller ej. Og det vil naboerne også. Det skyldes, at bevidste handlinger, der skader andre, er meget værre end uheld. Det er ifølge Mette Ellermann den samme mekanisme, der gør sig gældende med hensyn til vreden.

 

Når man selv og ens partner er blevet klogere på det her område, skal man få lavet nogle klare aftaler om, hvad man så gør, når vreden optræder.

 

Mette Ellermann forklarer, at det bedste er, hvis man kan finde en fælles måde at italesætte vreden på. Hvis man kan blive enige om, at når vreden bruser over, så kigger man på hinanden og siger: »Nå, der var den igen…«, »Den dumme pandelap« eller »Hov, der var sclerosen på spil ige«.

 

»Det er en bedre metode, end at den part med sclerose skal gå og sige undskyld hele tiden. Det kan være godt at gøre over for mere udeforstående, men hvis man hele tiden skal underskylde over for sin partner, for noget som man egentlig ikke er skyld i, så tager man en meget stor byrde på sig,« mener hun.

 

En sådan aftale om, hvad man »kalder« den scleroserelaterede vrede, og hvordan man tackler vredesudbruddene, skal man lave i fredstid og ikke midt i et skænderi.

 

»Og så skal man som partner anerkende, at det er voldsomt svært det her. At man godt forstår, at selvom ens mand eller kone har været ved neuropyskolog og lært nogle strategier, så kan de strategier altså være forbaskede svære at følge, når vreden bryder ud,« understreger hun. 

Der er ingen kommentar endnu