Gå til hovedindhold
TemaKostens påvirkning på scleroseSe hele temaet

Ingen videnskabelige beviser for kostens effekt

16. oktober 2017
Kort fortalt

Det er endnu ikke videnskabeligt bevist, at én kostretning er bedre end en anden, når man har sclerose. Derfor handler det ifølge neurolog Finn Boesen om at spise sundt og lytte til sin egen krop. For vi er alle forskellige

Ingen sukker og brød, men gerne kød. Nej, ingen kød, men gerne fisk og brød. Når man rammes af en svær sygdom, vil man gerne spise så optimalt som muligt for at hjælpe kroppen, men rådene og overbevisningerne om, hvad der er bedst, er mange, og det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvad man skal gøre.

Ifølge Finn Boesen, neurolog på Sclerosehospitalet i Haslev, skyldes forvirringen, at der ganske enkelt ikke er en evig sandhed. »Der er jo ingen af os, der er  gennemsnitsmennesker, så vi reagerer ikke ens på forskellige ting. Derfor er der ikke en fuldstændig facitliste, når det gælder kost,« siger Finn Boesen.

På Sclerosehospitalet serverede man en overgang såkaldt MS-kost, der blandt andet betyder kun få æg, begrænset animalsk fedt og lidt kød, men for et par år siden gennemgik et særligt kostudvalg litteraturen.

»Vi fandt ud af, at der ikke er videnskabelige beviser for en særlig MS-kost, men den ligner nu meget det, vi stadig serverer. Nu følger vi Sundhedsstyrelsens kostråd, som er sund kost med masser af gode ting, der er vigtige for os alle sammen, uanset om vi har sclerose eller ej,« siger Finn Boesen.

Lyt til dig selv

Og det er de kostråd, Finn Boesen som neurolog anbefaler sine patienter at følge. Derudover skal man sørge for at følge resten af KRAM-faktorerne, som udover sund kost handler om, at man ikke skal ryge, begrænse sit alkoholindtag og dyrke motion. Og så er der lige det med D-vitamin.

»Vi ved efterhånden, at D-vitamin kan have betydning for udviklingen og forløbet af sclerose. Vi ved endnu ikke hvordan, men vi ved, at der i hvert fald ikke er nogen grund til at mangle D-vitamin som sclerosepatient, så man skal sørge for ikke at være i underskud. Også her er det Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der gælder,« siger Finn Boesen.

For øjeblikket er hospitalerne ved at udarbejde kliniske retningslinjer for den kost, der skal serveres for patienterne, og i den forbindelse er en arbejdsgruppe nedsat for at
gennemgå, om der er beviser for særlige kostanbefalinger til mennesker med sclerose.

»Som det ser ud nu, er der kun det, vi kalder »anekdotisk evidens«. Altså hvor enkelte mennesker fortæller om noget, der har gjort underværker for netop dem. Derfor
er mit bedste råd at være bevidst om sin egen tilstand og lytte til sin krop. For nogen kan det betyde, at de skal tage et glas rødvin og en rød bøf i ny og næ, og for andre at de helt skal lade være. Ingen af delene er mere rigtig end den anden, så længe man generelt lever sundt,« siger Finn Boesen.

Der er ingen kommentar endnu