Gå til hovedindhold

Israelske Karina har sclerose og får ordineret cannabis af sin læge: “Cannabis olien er det eneste, der hjælper på mine smerter”

15. december 2017
Kort fortalt

To gange om dagen drypper israelske Karina Yankovich sit cannabis-olie ud på spidsen af en ske og placerer den på tungen. Det har hun gjort i halvandet år nu. Cannabis er nemlig det eneste lægeordinerede medicin, der hjælper på de smerter, som sclerose har bragt ind i Karinas hverdag.

Thumbnail

”Min mor spurgte mig i starten, hvorfor jeg dog valgte at indtage cannabisolie. Jeg er jo et voksent menneske med hus, børn og alt det. Og så måtte jeg forklare hende, at olien jo udelukkende er medicin. Og at det faktisk er det eneste, af alt det jeg har prøvet, der hjælper mod mine smerter,” fortæller Karina Yankovich. 

Hun bor i byen South-Beer Sheva i Israel. Et land som længe har marcheret forrest, når det kommer til forskning i og behandling med cannabis til medicinsk brug. Og det fik Scleroseforeningen til at besøge landet for nyligt, hvor vi blandt andet fik en snak med Karina.

Det er jo kun til medicinsk brug

Karina fik fire attakker i streg, da hun for fire år siden stod med diagnosen attakvis sclerose. En diagnose der sparkede gang i daglige smerter, som Karina specielt mærkede i sine ben og ryg. 

”Jeg prøvede fire eller fem forskellige medicinske behandlinger mod mine smerter, før jeg startede med cannabis-olien. Men intet af det hjalp på smerterne, og flere af dem fik jeg bivirkninger af,” fortæller hun.

Og så hørte hun om cannabis. Ikke fra sin læge, men fra andre israelske sclerosepatienter, der delte oplevelser med plantens effekt.

“Der er ret mange med sclerose, der får ordineret det, så jeg spurgte min neurolog, om det var noget, jeg kunne prøve. Jeg havde aldrig tidligere indtaget cannabis for sjov, men det var ikke noget, der skræmte mig, fordi jeg hele tiden kun har set det som en medicinsk mulighed,” forklarer Karina.

En helt anden procedure i Israel

Proceduren i Israel er anderledes, end den bliver her i Danmark. Karinas neurolog har nemlig ikke ret til at udskrive det cannabis-produkt, der kunne hjælpe mod hendes smerter, før en individuel patient-ansøgning er godkendt af det Israelske sundhedsministerium.

Derfor sendte neurologen en ansøgning til sundhedsministeriet, hvor han søgte om godkendelse til, at Karina måtte behandle sine smerter med cannabis.

“Det tog omkring to måneder, før jeg fik svar fra sundhedsministeriet. De kræver, at man har afprøvet mindst to andre medicinske muligheder, før de vil overveje, om en patient kan få tilladelsen. Og det havde jeg jo, så jeg fik det heldigvis godkendt, første gang jeg søgte,” uddyber Karina.

Olie, inhaleret eller småkager

I Israel er der tre forskellige måder at indtage den medicinske cannabis, der bliver ordineret. Sammen med sundhedsministeriet fandt Karina frem til, hvilket ét hun skulle starte med.

“Man kan vælge mellem cannabis-olie, at ryge eller inhalere det eller at spise cannabis-småkager, men det sidste er primært for børn,” fortæller hun og fortsætter:

“Jeg havde aldrig røget før, og jeg havde heller ikke lyst til at starte, så vi blev enige om, at olien var den bedste mulighed for mig.”

Man må selv afprøve  

Cannabis-olien har hun nu taget i halvandet år. 40 milligram THC to gange om dagen. Og det har hjulpet hende tilbage til en hverdag, der ikke er plaget af ulidelige smerter.

“Det er virkelig det eneste, der har hjulpet mod mine smerter, og jeg har fundet frem til, hvordan min krop reagerer på det, så jeg præcis ved, hvilken dosis jeg bør tage,” fortæller Karina.

Hun sammenligner det med, når man som ung er nødt til at eksperimentere med alkohol, for at finde ud af hvor grænsen går, og for at finde ud af, hvad den perfekte mængde er. Sådan er det også med det medicinske cannabis, forklarer hun. 

“Den dosis, som jeg tager, kan en anden blive høj af, og en helt tredje kan måske slet ikke mærke effekten, så det er enormt individuelt, hvordan man reagerer på cannabis medicinen. Derfor er den helt rigtige dosis mod ens symptomer virkelig noget, man er nødt til at gøre sine egne erfaringer med. Man må prøve sig frem." 

Der er ingen kommentar endnu