Gå til hovedindhold
TemaSøvn og scleroseSe hele temaet

”Jeg føler mig som verdens dårligste mor”

12. august 2021
Kort fortalt

Suzan Steen Christensen sover i perioder så dår­ligt om natten, at hun ikke har energien til at gøre alle de ting, hun vil, med sine børn. Samtidig trækker hun sig fra sam­taler, fordi hun føler sig uintelligent, når hun ikke kan finde ordene.

Hun har sjældent problemer med at falde i søvn. Det er i de mørke nattetimer, at problemerne indfinder sig. Suzan Steen Christensen på 37 år har i perioder meget let ved at vågne, og så ligger hun vågen længe.

Hun har haft sclerose siden 2007, men det er først i de seneste fire år, at hun har haft problemer med at sove. Det kan være lyde, smerter eller spasmer i kroppen, der vækker Suzan. Når hun vågner, har hun svært ved at finde roen igen:

”Når jeg vågner om natten og ligger og glor op i loftet, så kører der bare 4.000 tanker på én gang. Så er det som en 16-sporet motorvej af tankemylder, hvor den første tanke ikke er færdig, før den næste er i gang.”

I dag kommer Suzans sclerose til udtryk ved det kognitive, hvor det er sværere at finde ordene, og overskuddet ikke altid er der. Når Suzan er træt og ikke har sovet nok, er det ekstra slemt.

Sidder jeg over for én, jeg ikke kender, så vælger jeg at trække mig og være passiv, for jeg føler mig helt vildt dum. Jeg var normalt en, der knevrede løs.

Suzan Steen Christensen

Morrollen

Når Suzan ikke sover nok, påvirker det hverdagen. Som mor til to vil hun gerne have overskuddet til at bruge mere tid med børnene, men når hun ikke har sovet nok, har hun ikke altid overskuddet til at bage og spille spil med sine børn. I stedet har hun dårlig samvittighed over at skulle tage en lur, når børnene er hjemme, eller må afbryde shoppeture, fordi hun har brug for at hvile sig, og indtrykkene i butikkerne bliver for meget:

”Jeg føler mig som verdens dårligste mor, for jeg vil jo gerne give dem alt i hele verden. Det kan jeg bare ikke altid. Jeg vil bare gerne være der for mine børn og være sammen med dem, når de er hjemme, og ikke bare ligge på sofaen.”

Det hænder, at Suzan i perioder sover så dårligt, at hun må lægge sig syg, fordi hun ikke føler, at hun kan yde den rette omsorg på sit arbejde som social- og sundhedshjælper. I stedet bruger hun hele dagen på at sove. Langt de fleste dage møder Suzan dog alligevel op på arbejde, selvom hun ikke har sovet nok.

Det er ikke kun den dårlige samvittighed, der præger Suzan. Særligt når hun er træt, skal hun lede efter ordene, og det påvirker hende, når hun er ude blandt folk, der ikke kender til hendes sclerose. Så er hun ikke længere sit gamle jeg, der snakker løs – også i diskussioner:

”Jeg føler mig uintelligent, når guldkornene ikke kan finde vej ud. Sidder jeg over for én, jeg ikke kender, så vælger jeg at trække mig og være passiv, for jeg føler mig helt vildt dum. Jeg var normalt en, der knevrede løs.”

Det næste skridt mod en bedre søvn

Suzan har prøvet flere ting for at sove bedre. Hun sørger altid for at være fysisk træt om aftenen, et køligt rum at sove i, og så laver hun lister, når tankemylderet kommer frem om natten. Det hjælper dog ikke altid, og Suzan kan alligevel ende med at ligge vågen mange timer.

Suzan har også været i kontakt med scleroseambulatoriet i Odense for at tale om, hvad hun kan gøre for at få en bedre søvn.

I fremtiden vil hun også gerne forsøge sig med en vægtdyne, i håbet om at det vil give en bedre søvn. Suzan har nemlig fundet ud af, at når hun tager en lur på sofaen og ligger med flere tunge tæpper, finder hun en ro ved at mærke den vægt, det giver.

Der er ingen kommentar endnu