”Jeg tror på, at man kommer længst ved at sige tingene, som de er”
For seks år siden blev Lasses hverdag og arbejdsliv vendt på hovedet, da hans hustru, Louise, fik diagnosen sclerose. Pludselig havde Louise en overvældende træthed, og Lasse skulle finde ud af, hvordan han kunne få både familieliv og arbejdsliv til at spille sammen.
”Jeg tror på, at man kommer længst ved at sige tingene, som de er, til sin arbejdsgiver. Så er der bedre forståelse for, hvis der er nogle dage, hvor man ikke er der så meget, eller hvis man har brug for at gå tidligere en dag,” fortæller 35-årige Lasse.
Han har sammen med sin arbejdsgiver fundet en måde at få deres samarbejde til at fungere på, så han samtidig har god tid til at passe familielivet. Og selvom hans arbejde er fleksibelt, så er det rart at vide, at der ikke bliver set skævt til ham, hvis han en dag møder senere, fordi der var brug for ham derhjemme.
”Jeg tog et møde med min nærmeste leder, hvor jeg fortalte om vores situation, og hvilke konsekvenser det muligvis kan have for mit arbejdsliv. De spurgte, hvad de kunne gøre, men det eneste, jeg har brug for, det er forståelse for, hvis jeg i en periode har brug for at prioritere mit privatliv frem for arbejdslivet,” forklarer Lasse.
En ny hverdag
Lasse og Louise havde netop fejret etårsfødselsdag for deres ældste søn, da den nu 31-årige Louise fik sclerose i 2013. Det vendte op og ned på Louises liv, da hun skulle acceptere, at hun havde fået en kronisk sygdom. Men for Lasse blev hverdagen også forandret.
”Der var nogle ting, vi skulle tænke igennem og overveje. Der var mange praktiske ting i dagligdagen, jeg stod for, fordi Louise ikke var i stand til det. Og med et barn var der også nogle hensyn, der skulle tages. For eksempel havde jeg alt natteroderiet, så der var nogle dage, hvor jeg ikke var særlig velfungerende på arbejdet,” husker Lasse.
På det tidspunkt arbejdede Lasse som håndværker. Han tog fat i sin arbejdsgiver og fortalte om situationen, og han blev kun mødt med forståelse og frirum til at klare de svære dage. Den samme oplevelse har han haft på sit nuværende arbejde som projektleder, og det giver ro på i hverdagen.
”Det bedste råd. jeg kan give andre. er at være ærlig, få revet plastret af og fortælle deres arbejdsgiver om sclerosen. Arbejdsgivere er jo også mennesker, så hvis man sætter sig ned og snakker ærligt med dem, så er jeg sikker på, at de også har forståelse for situationen,” siger han.
Fleksjob gav overskud
Efter et stykke tid begyndte Louise at acceptere sin sclerose, men det blev også klart, at et fuldtidsarbejde tog meget af energien fra familien. Derfor var det en lettelse, da Louise for cirka et år siden kom i fleksjob som sygeplejerske på et plejecenter. Det gav ny ro og plads i den lille familie fra Frederikssund, der var blevet udvidet med endnu en lille dreng.
”Det har fået kæmpe betydning for vores familie. Det giver luft og rum til os, og nu er der også noget, der hedder familietid for Louise efter arbejde, for nu har hun tid til at hvile, når hun kommer hjem,” fortæller Lasse og fortsætter: ”Det trak meget på mig tidligere. Nu har jeg mere tid til at passe mit arbejde inden for normal arbejdstid.”