Gå til hovedindhold

Jern i hjernen kan forudsige scleroseforløb

13. august 2018
Kort fortalt

En ny scannings-teknik af jerndepoter i hjernen kan hjælpe med at udpege sclerosepatienter med højere risiko for at udvikle fysisk tilbagegang. Fordelingen af jern i hjernen hos sclerosepatienter sladrer nemlig om sygdomens udvikling og kan blive en vigtig markør for risici for invaliditet.

Jern er afgørende for mange funktioner i hjernen, herunder dannelse af myelin omrking nerverne, men mængden af jern er vigtig: Både for meget og for lidt jern (overskud eller mangel) kan være skadeligt.

Og sclerosepatienter har muligvis en lidt anderledes fordeling af jern i hjernen end raske personer. Det kan være en af årsagerne til forstyrrelser af kognitive evner og bevægelsesfunktioner. 

Ny MR-teknik ser på jerndepoter

Forskere ved University of Buffalo i USA har nu udviklet en scannings-teknik, som kan se og måle på de små jernstrukturer, der findes i forskellige områder af hjernen.

Det kan blive et vigtigt redskab til at afsløre progression af sygdommen og risici for invaliditet.

I dag benytter læger MR-scanninger af ændringer af hjernelæsioner (hjerneatrofi) som et mål for at forudsige risikoen for kognitiv og fysisk tilbagegang, men det har sine begrænsninger, mener forskerne.

"Hjerneatrofi tager lang tid at se. Vi har brug for en tidligere måling af, hvem der vil udvikle sclerose-relaterede handicaps", forklarer den ledende forsker, Robert Zivadinov

Redskab til at forudsige sygdoms-udvikling

Han og kollegaer sammenlignede for nylig jernmængden hos personer med og uden sclerose ved hjælp af en avanceret MR-teknik kaldet kvantitativ følsomheds-kortlægning.

Et hjerneområde med mere jern vil have højere magnetisk modtagelighed, og et område med mindre jern vil have lavere følsomhed.

Skæv fordeling af jern i hjernen

Studiet omfattede 600 personer med sclerose, hvoraf 450 havde sygdom i tidligt stadie, og 150 havde sygdom i fremskredet stadie.

Sammenholdt med 250 raske kontrolpersoner, viste det sig, at sclerosepatienterne havde jernoverskud i et område af hjernen ansvarlig for bevægelse, og jernmangel i hjernens thalamus, et område ansvarlig for følelser.

Den skæve fordeling af jern var samtidig forbundet med længere sygdomsvarighed, højere invaliditetsgrad og sygdomsprogression.

Markør for invaliditet

Resultaterne peger dermed på, at jernmangel eller jernoverskud i flere strukturer i hjernen kan have betydning for sygdomsudviklingen.

Samtidig kan den nye teknik være med til at forudsige om en person med sclerose er i risiko for at forværre sin sygdom.

Metoden vil i første omgang kunne bruges i kliniske forsøg med nye lægemidler.

"Følsomhedskortlægning af jern er en spændende markør for sygdomsalvorlighed. Det kan forudsige hvilke patienters sygdom, der er i risiko for at forværres", udtaler Robert Zivadinov.

Man kan læse mere om studiet her

Der er ingen kommentar endnu