Gå til hovedindhold

Justitsministeriet svarer i kørekortssag

28. februar 2013
Kort fortalt

Justitsministeriet har nu svaret Scleroseforeningen i forbindelse med sagen om kørekort og Sativex og Marinol. Der er dog stadig uklarheder, som foreningen vil forfølge

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

I forbindelse med uklarheden omkring, hvorvidt det er lovligt, at køre bil, når man indtager præparaterne Sativex og Marinol, stillede Scleroseforeningen allerede tilbage i juli sidste år spørgsmål om, hvorvidt tingene forholdt sig. Det har vi nu endelig fået officielt svar på, og efter at have haft foreningens advokat til at se svaret igennem, er der klarhed over visse ting.

Justitsministeriet er øverste myndighed

For det først er det politiet og dermed ultimativt justitsministeren, der er øverste myndighed på området og ikke Sundhedsstyrelsen. Desuden forholder det sig sådan, at, at hvis man allerede er i besiddelse af et kørekort og indtager Marinol eller Sativex udskrevet på en lovlig recept, så må man godt køre bil. Det fremgår af færdselslovens paragraf 54 stk. 1.

Du skal kunne køre på en betryggende måde

Dog må man ikke køre rundt i bilen, hvis man ikke kan gøre det på en forsvarlig måde. Det fremgår af fædselslovens paragraf 54, stk. 2, hvor der står: ”kørsel må ikke finde sted, hvis føreren for eksempel på grund af medicinindtagelse, befinder sig i en tilstand, hvor vedkommende er ude af stand til at føre køretøjet på en betryggende måde”. Og det gælder uanset, om man har fået sin medicin på en lovlig recept eller ej.

Individuelt hvordan man påvirkes

Hvorvidt man er påvirket ved indtagelse af sin medicin kan være meget individuelt, alt efter metabolisme, tolerance, kropsvægt og andre individuelle faktorer. Snak med din læge om det. Og bemærk, at Sativexpakken er forsynet med en rød advarselstrekant, hvilket betyder, at midlet i begyndelsen af behandlingen og ved stigende dosis virker sløvende. Det kan påvirke evnen til at færdes i trafikken. Derfor må du ikke bruge Sativex, før du er oppe på en stabil daglig dosis.

Bøde hvis du er påvirket

Du skal være opmærksom på, at i henhold til regler for medicin i trafikken, kan politiet altid henvise en patient til lægeundersøgelse, hvis de ikke synes, at vedkommende har kørt bil på en betryggende måde, og hvis lægen skønner, at patienten på nogen måde er påvirket, kan patienten risikere at blive dømt på samme måde som ved spritkørsel.

Egen læge skal udtale sig ved kørekortsfornyelse

Når det gælder fornyelsen af kørekort, står der i et bilag til kørekortsbekendtgørelsen, at ”hvis man regelmæssigt indtager euforiserende eller andre bevidsthedspåvirkende stoffer” eller hvis man ”regelmæssigt indtager lægemidler, eller kombinationer af lægemidler, i et omfang, der kan påvirke evnen til at føre motordrevet køretøj”, så ”kan kørekort kun udstedes, fornyes eller bevares efter udtalelse fra egen læge eller speciallæge i relevant speciale”.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nultolerance

Samme sted står der dog også, at sagen skal forelægges Sundhedsstyrelsen via den regionale embedslæge. Derefter træffer politiet den endelige afgørelse om udstedelse af kørekortet. Sundhedsstyrelsen mener, at der skal være nultolerance, når det gælder at køre på Marinol og Sativex.

Politiet kan vælge at følge Sundhedsstyrelsen

Det vil sige, at selvom din læge eller speciallæge udtaler, at vedkommende mener, at du godt kan køre bil, når du indtager Sativex eller Marinol, så kan politiet alligevel vælge at læne sig op ad Sundhedsstyrelsens faglige vurdering og nægte at give dig kørekortet. Og det samme kan Rigspolitiet, hvis du anker dit lokale politis vurdering.

Eksperter skal se på sagen

Direktør i Scleroseforeningen, Mette Bryde Lind, vil derfor nu have eksperter til at gennemgå Sundhedsstyrelsens argumentation for deres nultolerance mod Sativex og Marinol.

”Umiddelbart ser det ud til, at Sundhedsstyrelsen sidestiller indtagelsen af Marinol og Sativex med den hash, man kan købe på gaden. Det er vi nødt til at få nogle eksperter til at se på, om der er rimelighed i. Jeg mener stadig, at der bør kunne lægges en individuel vurdering til grund for det her. Og det er jo også det, loven lægger op til i og med, at det er egen læge eller speciallæge, der skal komme med en udtalelse. Men hvis politiet vægter Sundhedsstyrelsens nultolerance-henstilling højere, er patienterne jo lige vidt,” siger Mette Bryde Lind.

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.