Gå til hovedindhold
TemaMedicinsk cannabis i HollandSe hele temaet

Kan den hollandske cannabis fås i Danmark?

22. oktober 2014
Kort fortalt

Nej, ikke i øjeblikket. Denne hollandske type cannabis er ikke godkendt som medicin i Danmark.

Det vil sige, at din læge skulle have en særlig tilladelse fra Sundhedsstyrelsen (udleveringstilladelse). Det er en tilladelse udstedt til en læge, der giver apoteket lov til at udlevere en bestemt medicin efter lægens recept. Lægen kan altså ikke bare skrive en recept, som han kan på anden godkendt medicin, du kan få på apoteket. 

Hvad skal ansøgningen indeholde?

For at Sundhedsstyrelsen kan godkende en udleveringstilladelse, skal din læge give tilstrækkelig dokumentation for bl.a. medicinens kvalitet, sikkerhed og effekt. Desuden skal du først have prøvet anden godkendt medicin. Sundhedsstyrelsen kan nemlig kun give udleveringstilladelse til medicin, som ikke er godkendt, hvis anden godkendt medicin ikke har haft den ønskede virkning. Der er lidt forskel på, hvor lang tid det tager for Sundhedsstyrelsen at behandle en udleveringstilladelse. Normalt tager det højest en måned, men det afhænger af, hvor oplyst sagen er.

Hvor mange har søgt om udleveringstilladelse i Danmark? 

På nuværende tidspunkt har Sundhedsstyrelsen kun modtaget én ansøgning på den hollandske cannabis. Den er der indtil videre givet afslag på. Begrundelsen var, at lægen oplyste at Bedrocan skulle bruges til at udvinde cannabisolie. Sundhedsstyrelsen har givet afslag, fordi en tilladelse til at udlevere en medicin ikke giver tilladelse til at fremstille en anden medicin. Hvis det ikke havde været hensigten at udvinde cannabisolie – ville styrelsen også have givet afslag, fordi ansøgningen ikke indeholdt den nødvendige kliniske og farmaceutiske dokumentation.

Er det sandsynligt, at danskere i fremtiden vil kunne få den hollandske cannabis? 

Om Sundhedsstyrelsen i fremtiden vil godkende en ansøgning om udleveringstilladelse til Bedrocan BV’s produkter er svært at sige. Sundhedsstyrelsen har endnu ikke har modtaget en ansøgning, der indeholdt tilstrækkelige oplysninger om effekt, kvalitet og sikkerhed. 

Hvis man skulle gøre som i Holland og tillade Bedrocan BV’s ikke godkendte produkter generelt, så skulle man ændre i lovgivningen omkring euforiserende stoffer og medicin. Det er ikke noget, Sundhedsstyrelsen kan gøre. Det skal i så fald ske fra politisk side. 

Kilde: Frank Bøgh Wendelbo-Madsen, juridisk chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen. 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.