Kan du søge erstatning, hvis du har fået en vaccine mod Hepatitis B?
Danske medier fortalte i går om en dansk kvinde, der i 2015 havde fået erstatning for en formodet sammenhæng mellem hendes Hepatitis B-vaccine og en efterfølgende sclerosediagnose. Dette er dog ikke korrekt.

Op mod en tredjedel af alle voksne danskere er vaccineret mod Hepatitis B. Og cirka 700 danskere får hvert år konstateret sclerose.
Er der mon en sammenhæng mellem de to ting, så vaccinen giver en øget risiko for at få sclerose?
Nej, siger neurolog og professor Finn Sellebjerg klart og tydeligt i denne artikel fra i går.
Store studier
Han henviser til store studier, som viser, at der ikke er en øget risiko for at få sclerose, fordi man har fået en Hepatitis B-vaccine. På trods det har en fransk familie netop fået mulighed for at føre en sag om erstatning, fordi de mener, at et af deres familiemedlemmer har fået sclerose som følge af en Hepatitis B-vaccine. (Læs mere om den sag HER)
I Danmark har det dog altid været en mulighed at føre den slags sager. Det forklarer Patienterstatningen i Danmark:
”Jeg har i går været fremme i medier som Radioavisen og fortælle, at vi har haft fire sager mellem 2007-2015, som handlede om patienter, der mente, at de havde fået sclerose som følge af en Hepatitis B-vaccine. Og af dem havde vi anerkendt én.
Vi har nu efter Scleroseforeningens henvendelser kigget helt ned i sagerne og opdaget, at den omtalte sag var fejlkodet i vores system. Kvinden, der fik erstatning, havde ikke sclerose, men en anden nervelidelse ved navn Polyneuropati,” siger Karen-Inger Bast, direktør i Patienterstatningen og fortæller, at patienten fik ca. 100.000 kr. i erstatning. Også en anden sag havde samme fejl. Status er, at der er afvist to sager om sclerose, en om Polyneuropati er anerkendt og en om Polyneuropati er afvist. Den sidste sag er anket og indbragt for retten.
Det ændrer dog ikke på, at du som sådan stadig kan forsøge at søge om erstatning, hvis du har en formodning om, at din sclerose er udløst af en vaccine
Regler for anmeldelse af sager til Patienterstatningen:
- Der er en forældelsesfrist på ti år. Så hvis det er mere end 10 år siden, at du fik vaccinationen, kan du ikke søge om erstatning.
- Der er desuden en forældelsesfrist på tre år fra det tidspunkt, hvor du finder ud af, at du har en skade, til du skal anmelde sagen.
- Tag en test på Patienterstatningens hjemmeside, hvor du kan svare på en række enkle spørgsmål og blive klogere på, om grundbetingelserne for at anmelde en skade er opfyldt. Klik HER.
Ikke en stor opgave at søge om erstatning
Udover forældelsesfristerne kan Karen-Inger Bast ikke rådgive om, hvorvidt det vil give mening for den enkelte patient at anmelde en sag.
”Vi rådgiver ikke folk om, hvorvidt de bør søge erstatning. En vurdering af sagen sker først, når den er indsendt. Jeg kan blot henvise til vores test (se punktopstillingen ovenfor, red.) og sige, at det ikke er nogen stor opgave som patient at søge om erstatning, da det er os i Patienterstatningen, som skal indhente alle relevante papirer. Så patienten skal ikke selv fremskaffe en masse dokumentation.”
3-års fristen er ikke sort-hvid
Mht. de tre års forældelsesfrist fra du finder ud af, at du har en skade (som fx en sclerosediagnose) siger Karen-Inger Bast:
”Den 3-årig frist kan fx tælle, fra vi kan se i en journal, at man har drøftet med sin læge, at det da var et mærkeligt sammentræf, at man fik sclerose umiddelbart efter en vaccination. Hvis lægen så har sagt til en, at der har været nogle undersøgelser tidligere af netop den sammenhæng, så kan det være, at vi vurderer, at man har haft en ’burde-viden’.
Men hvad nu hvis lægen har sagt, at de undersøgelser ikke viste en sammenhæng? Burde man så stadig have reageret og ansøgt om erstatning med det samme? Den forældelsesfrist er med andre ord ikke så sort-hvid, men beror på en vurdering. Jeg vil sige, at folk skal anmelde sagen, hvis de tænker, at der kunne være en sammenhæng mellem deres vaccine og en evt. sclerosediagnose. Så ser vi på det.”
Karen-Inger Bast fortæller også, at Patienterstatningen generelt tildeler erstatning i 30 procent af alle deres ca. 11.000 årlige sager.
Sådan gør du, hvis du vil anmelde en skade:
- Log ind på www.patienterstatning.dk og beskriv din skade
- Du skal bruge NemID, når du opretter din sag
- Har du ikke mulighed for at udfylde skemaet elektronisk, kan du ringe og få et anmeldelsesskema tilsendt.
- Du skal ikke selv medsende nogen form for dokumenter. Patienterstatningen indhenter alle relevante papirer fra læger, hospitaler osv.