Gå til hovedindhold
TemaBehandling med blodstamceller (AHSCT) Se hele temaet

Kan transplantation med blodstamceller overgå stærk sclerosemedicin?

20. januar 2020
Kort fortalt

Hvad er den bedste behandling til at bremse sclerose? I løbet af de næste seks år er det præcis, hvad en gruppe forskere har tænkt sig at finde ud af, når de undersøger og sammenligner blodstamcelletransplantationer med det mest højeffektive medicin mod sclerose.

I Danmark er omtrent ti patienter om året igennem en særlig behandling mod sclerose, som har vundet opmærksomhed og interesse fra både forskere, neurologer og patienter verden over. Nemlig den såkaldte hæmatopoietiske stamcelletransplantation, HSCT.

Netop den behandling skal en amerikansk forskergruppe nu undersøge nærmere, og under det seks år lange studie vil de sammenligne HSCT med andre sygdomsdæmpende medicinske behandlinger, der findes mod sclerose.

Hvad er mest effektivt?


I slutningen af december 2019 lød startskuddet for studiet, som bliver det første af slagsen, der vil finde frem til forskellene på effekt, bivirkninger og omkostninger ved transplantationen med blodstamceller sammenlignet med andre højeffektive medicinbehandlinger mod sclerose.

Studiet har fået navnet BEAT-MS, og inden længe skal 156 deltagere med enten attakvis sclerose eller sekundær progressiv sclerose igennem en af de forskellige behandlinger, der skal sammenlignes, før den årelange opfølgning starter.

Betydningsfulde resultater


De vigtigste resultater som forskerne vil nå frem til, er, at finde ud af hvor længe der går mellem behandlingen, som patienten får, og det første tilbagefald i sygdomsforløbet. Det fortæller forskningsleder Jeffrey A. Cohen til tidsskriftet News Medical.

Men de indsamlede data i løbet af studiet skal også give os svar på andre interessante spørgsmål, som kan få vigtig betydning for fremtidig behandling af sclerose.

Undervejs vil forskerne blandt andet undersøge virkningsmekanismerne i de forskellige behandlinger og sammenligne immunsystemerne hos deltagerne.

Det er nemlig sådan, at de deltagere som skal igennem transplantationen med blodstamceller, udvikler et nyt immunsystem, mens de resterende som behandles med en af de højeffektive medicinbehandlinger, der findes mod sclerose, stadig beholder deres ’gamle’ immunsystem. Det gamle immunsystem bliver dog påvirket af medicinen, der har til formål at forsinke og helst bremse den negative udvikling af sygdommen.  

Den bedste behandling


Ambitionerne for studiet stopper ikke her. I løbet af de seks år, som forskningen skal strække sig over, vil teamet af forskere nemlig også se nærmere på, hvordan sværhedsgraden af handikap udvikler sig efter de forskellige behandlinger. Og også de økonomiske omkostninger og livskvaliteten hos deltageren bliver der zoomet ind på.

"Vi håber, at studiet vil kunne klarlægge den bedste måde at behandle mod attakvis sclerose,” lyder det fra forskningsleder Jeffrey A. Cohen til tidsskriftet News Medical.

Vil du se nærmere på det nye studie? Så kan du finde det HER

Der er ingen kommentar endnu