Gå til hovedindhold

Kemisk stof booster myelin-dannelse

18. juni 2018
Kort fortalt

Et kemisk stof, der efterligner østrogen, har vist sig både at hæmme inflammation og stimulere re-myelinisering i forsøgsmus. Det åbner for en helt ny måde at behandle sclerose på og giver håb for at genskabe ødelagt myelin.

Et molekyle, kaldet indazol chlorid, har vist sig at kunne reparere myelin i forsøgsmus med scleroselignende sygdom.

I hele centralnervesystemet dannes myelin af bestemte celler, kaldet oligodendrocytter. Af uvisse årsager fungerer oligodendrocytter hos sclerosepatienter ikke optimalt og er ikke i stand til at genskabe ødelagt myelin.

Alle nuværende behandlinger mod sclerose er ikke i stand til at reparere skader på myelin.

Kemisk stof efterligner østrogen

Indazol chlorid er et kemisk stof, der efterligner østrogen ved at binde til og stimulere østrogen-receptorer i kroppen.

Tidligere undersøgelser i mus har vist, at indazol chlorid forbedrer nervefunktioner, remyelinisering og mindsker inflammation. Men mekanismen bag har været ukendt.

Nu viser forskere fra University of California, Riverside, at indazol chlorids effekt på remyelisering er koblet til en stigning i et immunmolekyle, der hæmmer inflammation.

Den proces beskytter samtidig oligodendrocytter mod at blive ødelagt af immunsystemet, så de igen kan danne myelin.

Stimulerer myelin og hæmmer inflammation

Overordnet set formår indazol chlorid to ting: 1) at kunne stimulere dannelse af ødelagt myelin, og 2) at hæmme den skadelige inflammation i centralnervesystemet.

Resultatet åbner for en helt ny måde at behandle den underliggende mekanisme ved tab af myelin.

Indazol chlorid og lignende molekyler kan dermed repræsentere den første type af præparater, der er i stand til at stimulere remyelinisering og mindske invaliditet ved sclerose.  

Ingen østrogen-bivirkninger

Studiet giver et værdifuldt indblik i, hvordan indazol chlorid virker i kroppen og ved sclerose.

Forskerne er nu i gang med at screene andre lignende præparater, der muligvis vil være endnu bedre end indazol chlorid, og som vil kunne testes i personer med sclerose.

Gevinsten ved indazol chlorid terapi er, at det ikke skaber de negative bivirkninger, som opleves ved østrogenbehandling.

Da østrogen-receptorer også findes på en lang række andre celler i immunsystemet, kan indazole chlorid muligvis også have en effekt mod andre autoimmune sygdomme.  

Der er ingen kommentar endnu