Gå til hovedindhold

Kolesterolmedicin mod sclerose

15. august 2016
Kort fortalt

Kolesterolmedicinen Simvastatin kan blive et vigtigt redskab mod sclerose. Danske forskere har nemlig fundet en ny mekanisme ved medicinen, der kan dæmpe den skadelige inflammation ved sclerose.

Thumbnail

Der er godt nyt til sclerosepatienter fra en uventet kant. Forskere fra Aarhus Universitet har netop opdaget en ny vigtig mekanisme ved kolesterolmedicinen, Simvastatin, der åbner for udvikling af en langt mere målrettet medicin mod den skadelige inflammation (betændelsestilstand), der kendetegner f.eks. sclerose. 

 

Simvastatin, der er et af verdens mest udbredte medikamenter, er egentlig udviklet til at forhindre hjerte-kar-sygdomme ved at sænke kolesterolniveauet.

 

Man har dog længe formodet, at medicinen også har en ekstragevinst, nemlig at kunne dæmpe inflammation. Hvordan og hvorfor har dog hidtil været et mysterium. 

Ny mekanisme ved kolesterolmedicin

Nu har danske forskere så gravet ind i kernen af Simvastatin og fundet nye sider af medicinen. 

 

Det fortæller professor Thomas Vorup-Jensen fra Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet:

 

”Simvastatin er slet ikke lavet som et middel mod inflammation, men vores undersøgelser har givet en vigtig ny viden om stoffets funktion, når immunsystemet af uvisse årsager pludselig reagerer mod kroppen selv. Den viden kan bruges til at forbedre stoffets effekt mod f.eks. autoimmune sygdomme”.

 

Forskerne har zoomet helt ind på Simvastatin-molekylet og set i 3 dimensioner, hvordan det binder til kroppens immunceller, så de forhindres i at lave ravage:

Forhindrer immunceller i at binde til væv

”Populært sagt, så har immunceller i blodet ’velkro-molekyler’ på overfladen, som de bruger til at klistre sig fast til blodkar-væggen og vandre ind i vævet", fortæller Thomas Vorup-Jensen.

 

Det er en fordel når kroppen skal bekæmpe infektioner og fremmedlegemer, men et problem når immunsystemet af ukendte årsager overreagerer og angriber kroppens eget væv, f.eks. nervecellerne ved sclerose.

 

"Vi kan nu se, at Simvastatin sætter sig som en ’prop’ i bestemte velkro-molekyler, så immuncellerne forhindres i at skaffe sig adgang til vævet og skabe betændelse”, forklarer Thomas Vorup-Jensen.

 

Undersøgelserne er dog lavet i laboratoriet, og det er derfor ind til videre uvist, om Simvastatin reagerer på samme måde i mennesker. 

Fare for infektioner

Immun-dæmpende medicin er allerede en vigtig del af behandlingen af sclerose patienter. Selvom disse behandlinger har gode effekter, er det ikke uproblematisk at dæmpe funktionen af immunsystemet. Behandlingerne kan nemlig forhindre immunsystemet i at udføre gavnlige funktioner, som f.eks. at bekæmpe infektioner, og patienten risikerer derfor lettere at blive syg. 

 

”Faktisk kender vi allerede i dag problematikken ved sclerosemedicinen Tysabri, der i sin måde at virke på godt kan sammenlignes med den effekt, vi nu har fundet af Simvastatin. Tysabri er nemlig målrettet samme type af ”velkro” som Simvastatin", siger Thomas Vorup-Jensen, og uddyber: 

 

"På den ene side er denne medicin blandt de mest effektive mod attakvis sclerose. På den anden side vil behandling med Tysabri hos nogle patienter øge risikoen for infektioner. Omvendt ser det ikke ud til at Simvastatin har den risiko, selvom det kan dæmpe inflammation”.

Som at bygge med legoklodser

En stor fordel ved forskernes grundige gennemgang af Simvastatin er nemlig, at de har fået et 3-dimensionelt billede af, hvordan molekylet binder til immuncellernes ”velkro”, med så stor forstørrelse, at de enkelte atomer kan ses.  

 

”På atom-niveau kan man se Simvastatin-molekylet som en klump legoklodser, der giver os mulighed for at afprøve forskellige kombinationer: Ved at bytte lidt rundt på nogle af klodserne, kan vi måske forbedre virkningen og mindske bivirkningerne og derigennem designe et bedre medikament”, forklarer Thomas Vorup-Jensen. 

 

En forbedret udgave af Simvastatin kan på denne måde måske blive et vigtigt supplement til eksisterende sclerosemedicin. 

Nødvendigt med skræddersyet behandling

Thomas Vorup-Jensen ser flere fordele ved kombinationsbehandling, eller skræddersyet behandling, mod sclerose:

 

”Sclerose er en meget kompliceret sygdom med mange ansigter, som opfører sig forskelligt fra person til person. Nogle patienter har gavn af én type medicin, mens det ikke virker for andre. Det er derfor vigtigt at have flere behandlingstilbud i spil, så sygdommen kan angribes fra flere vinkler”.

 

Forskningsprojektet blev i 2014 støttet af Scleroseforeningen. På billedet øverst ses Professor Thomas Vorup-Jensen og laborant Bettina W. Grumsen, Laboratorium for Biofysisk Immunologi. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet.

 

Vi har for nylig skrevet om sammenhængen mellem statiner og sclerose her, og for to år siden bragte vi også en artikel om Simvastatin og sclerose her.

 

FAKTA: Simvastatin har været brugt siden 1990-erne som kolesterolmedicin til at forhindre hjerte-kar-sygdomme, da det hæmmer et vigtigt enzym i kolesteroldannelsen. Siden har man fundet ud af, at stoffet også kan mildne betændelsestilstande ved andre typer sygdomme, men uden at vide hvorfor og hvordan.

 

Der er ingen kommentar endnu