Gå til hovedindhold

Kommunalvalg 2013

3. oktober 2013
Kort fortalt

Tirsdag den 19. november er der kommunalvalg. Men hvad betyder kommunalvalget for mennesker med sclerose? Hvad afgøres ved valget, og hvordan kan man selv få indflydelse i valgkampen?

Bente Juul Röttig, som er socialpolitisk konsulent i Scleroseforeningen, giver her et bud på nogle af svarene. 

Hvordan påvirker kommunen mit liv som menneske med sclerose? 

Det er kommunens tolkning af loven, der afgør hvilken og hvor meget hjælp, den enkelte borger får. Bag loven står Folketinget, og de laver en vejledning til loven, men det er kommunerne, der administrerer den og i sidste ende beslutter, hvilken hjælp den enkelte borger skal have f.eks. på grund af sclerose. 

Hvor er der plads til, at kommunen kan tolke?

Hele serviceloven med de ydelser, mennesker med handicap har brug for, består af rammelove, og der skal kommunen vurdere den enkelte. 

Der står i retssikkerhedsloven, at kommunen skal lave et grundigt arbejde for at skaffe oplysninger, vurdere den enkelte og lave en saglig og rimelig afgørelse. Men i mange kommuner er der en tendens til, at man i stedet laver kvalitetsstandarder, som siger, at borgeren maksimalt kan få så og så meget. Derfor er der potentiale til forbedring i mange kommuner.  

Hvordan ændrer man den praksis? 

Mennesker med handicap er en født mindretalsgruppe. De kan aldrig stemme sig til rettigheder eller ændringer i lovgivningen. De er afhængige af, at befolkningen og politikerne forstår deres behov. Derfor gælder det om at få politikerne til at forstå, at det også betyder noget for resten af samfundet, at mennesker med handicap kan klare sig selv. De skal have hjælp til at få en familie til at fungere og få en selvstændig tilværelse, så de kan klare sig på arbejdsmarkedet – og i øvrigt tjene penge ind til kommunen.  

Hvad skal man gøre, hvis man som privatperson gerne vil præge valgkampen? 

Man kan deltage i valgmøderne og stille spørgsmål. Man kan også udfordre politikerne, når de står med balloner nede i byen ved deres valgboder et par uger inden valget.  

Til det formål har Scleroseforeningen produceret valgkort med spørgsmål, der er relevante inden for handicapområdet. Bag på valgkortet står, hvad lovgivningen siger, og hvad kommunen burde gøre. På den måde får spørgeren en viden, der gør, at han/hun kan vurdere, om politikeren svarer ’rigtigt’.

Desuden er det en god ide at følge med på de sociale medier, hvor en stor del af valgkampen kommer til at finde sted. Her er der god mulighed for at præge og stille spørgsmål.

Hvad er de vigtigste punkter at høre politikerne om i forbindelse med kommunalvalget og handicappolitik?

Det er vigtigt ikke at sprede sig over for mange emner. Derfor har Scleroseforeningen valgt tre mærkesager:

1. Hjælp i hjemmet trods rask ægtefælle.
De fleste kvalitetsstandarder i kommunerne siger, at man ikke kan få hjælp til praktisk hjælp i hjemmet, hvis man har en rask ægtefælle - det stemmer ikke overens med lovgivningen.

2. Retssikkerhed for den enkelte borger. Hvordan kan det være, at kommunerne tror, at de selv kan bestemme, hvordan de sagsbehandler? Der findes regler for det, som ikke efterlader nogen tvivl eller fortolkningsmuligheder. 

3. Brugerbetaling af bagvejen. Mange kommuner siger, at fordi der ikke er penge nok, så får borgeren kun betalt en del af sit hjælpemiddel eller får det billigst mulige. På den måde virker det som brugerbetaling af bagdøren, selvom det ikke er en del af loven. 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.