Gå til hovedindhold
TemaMedicinsk cannabis i Israel Se hele temaet

Kontrol er nøgleordet, når det handler om medicinsk cannabis

30. januar 2018
Kort fortalt

I Israel har omtrent 27.000 patienter mulighed for at medicinere sine smerter eller spasticitet med cannabis. Men selvom tallet er højt, er det slet ikke så let at få fingrene i en tilladelse, og sådan bør det være, mener israelsk professor og overlæge. 

Det hellige land Israel er ikke så helligt, når det kommer til brugen af cannabis som medicin. Omtrent 27.000 israelere har nemlig tilladelse til at købe og medicinere forskellige symptomer med den omdiskuterede plante.

Og med sådan et højt tal af patienter der må købe og bruge medicinsk cannabis, skulle man tro, at det var forholdsvis let at få fingrene i. Men det er det ikke. 

Det er ikke alene lægernes ansvar    


Systemet omkring den medicinske cannabis i Israel er bygget op af kontrol. Og præcis sådan bør det være, udtrykker den israelske professor Karussis Dimitrios. 

Han er overlæge på scleroseklinikken på Hadassah Medical Center i Jerusalem. Sammen med 99 andre israelske speciallæger, har han tilladelse til at sende anbefalinger om behandling med cannabis til det israelske sundhedsministerium.

Det er nemlig ministeriet, der står med ansvaret i sidste ende, fortæller han os, da Scleroseforeningen møder ham på det enorme hospital i udkanten af Jerusalem.

“Det er sundhedsministeriet, der godkender eller afviser speciallægernes anbefalinger, og sundhedsministeriet, der sender tilladelsen til hver enkelt patient,” uddyber han. 

Cannabis-enheden afgør anbefalingerne 


I det israelske sundhedsministerium sidder der en enhed, der vurderer hver enkelt sag og afgør, om patienten lever op til de krav, der er, for at man kan få cannabis på recept. 

Systemet, som er yderst kontrolleret, har nogle klare fordele, nævner Professor Dimitrios flere gange undervejs i samtalen.

“Jeg mener, at det fungerer rigtig godt, fordi systemet er så reguleret. Ansvaret ligger ikke alene hos lægerne, og sundhedsministeriet samarbejder med et par virksomheder, der producerer cannabisprodukterne, og som er de eneste steder, patienterne må købe det fra. På den måde går de ikke alle mulige steder hen for at få fat i det, og virksomhederne har helt styr på, hvilket produkt og hvilken dosis hver patient må få udleveret,” lyder det fra professor Dimitrios.  

"Jeg er lidt skeptisk"  


Men da han hører, hvordan den danske forsøgsordning er smedet sammen, presser rynkerne sig frem i panden og stemmebåndet stopper. Efter en kort stilhed kommer kritikken. 

“Jeg er lidt skeptisk over det faktum, at alle danske læger kan udskrive cannabis. Jeg mener, at det bør være eksperter, der ved noget om både sygdommen, der behandles, og om cannabis. I en sclerose-sammenhæng mener jeg derfor, at det bør være en neurolog, der ved noget om cannabis, som vurderer, om patienten skal behandles med det,” udmelder han og drejer så samtalen ind på et andet problem.

“Lægerne kommer nok til at føle et vis pres fra deres patienter, som gerne vil have medicinsk cannabis. Og hvis lægen ikke tror, at det er en god idé, kan det måske ødelægge tilliden mellem lægen og patienten,” vurderer professor Dimitrios. 

Ude med riven  


Professoren er langt fra den eneste, der har været ude med riven overfor den nye danske forsøgsordning med medicinsk cannabis.

De fleste danske læger nægter at udskrive produkterne, fordi de ikke føler sig sikre i, hvad det er, de giver patienterne. Og de danske lægers fagforeninger har fra start støttet op om lægernes skepsis. 

"Lægeforeningen er ikke i mod afprøvning af medicinsk cannabis, men vi er imod den måde, forsøgsordningen er endt ud med at fungere på," udtaler Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing. 

Her peger han især på den manglende kliniske evidens, som han ikke tror, at den nuværende forsøgsordning er skruet sammen til at finde svar på. 

"Vi mener, at man bør have bygget hele forsøgsordningen op som et stort randomiseret og kontrolleret forsøg. Sådan som det er nu, får vi jo ikke de resultater, der er brug for, når forsøgsordningen slutter om fire år. Og uden dem er det en rigtig vanskelig situation at stå i som læge både fagligt, etisk og juridisk," forklarer han. 

Guider patienter ud fra erfaringer 


Selvom læger verden over råber højt efter kliniske resultater, der kan bevise effekten og bivirkninger af cannabis som medicin, er det ikke et argument, der holder den israelske professor og overlæge tilbage for at anbefale den udskældte plante. 

Omtrent ti procent af hans sclerosepatienter har en tilladelse til at købe og bruge planten som medicin. Og omkring dobbelt så mange er interesserede i det, fortæller professor Dimitrios. 

“Vi guider vores patienter baseret på de erfaringer, vi har fra tidligere behandlinger, og på den eksisterende evidens, som jeg er enig i, ikke er ud fra særligt store forsøg, men som har vist rigtig positive resultater,” forklarer han og uddyber:

“Derfor er det også så vigtigt, at vi starter lavt og har kontrol med, præcis hvad patienten får, fordi vi netop ikke har særlige mange resultater fra kliniske undersøgelser."

Gode indikationer, men ingen mirakelkur 


Selvom det er omtrent hver tiende sclerosepatient på Hadassah Medical Center behandler smerter eller spasticitet med cannabis, betragter professoren ikke planten som en mirakelkur. 

“Vi har jo gode indikationer, når vi anbefaler cannabis til vores patienter. Men jeg mener helt klart, at medicinsk cannabis bør være en af de sidste muligheder, man foreslår, fordi den kliniske viden er så mangelfuld,” udtaler han. 

Der er ingen kommentar endnu