Gå til hovedindhold
TemaKostens påvirkning på scleroseSe hele temaet

Kostvaner kan påvirke sclerosesymtomer

8. januar 2018
Kort fortalt

Det er stadig usikkert hvis, hvordan og hvor meget kost-vaner spiller ind på udvikling af sclerose. Men nu peger et nyt studie på, at sclerosesymptomer kan mindskes ved at øge kostens indhold af grønt og fuldkorn.

Med den søde juletid og velbjergede måltider bag os, er det måske passende, at starte det nye år med at zoome ind på kost- og livsstilsvaner:

Et nyt studie peger nemlig på, at sclerosesymptomer kan mindskes ved at spise mere frugt og grønt, og mindre rødt kød og sukker.

7000 personer i 5 kost-grupper

Det viser forskere fra Johns Hopkins School of Medicine i Baltimore, USA, i en omfattende befolkningsundersøgelse via et selvrapporteret spørgeskema fra knap 7.000 personer med alle typer af sclerose.

Deltagerne blev inddelt i 5 grupper baseret på hvor ‘sund’ deres kost var. En sund kost blev defineret som en kost med fokus på at spise ’mere frugt, grønt og fuldkorn, og mindre sukker, rødt kød og forarbejdet mad’.

De deltagere, der spiste ‘sundest’, indtog ca. 1.7 ’portioner’ fuldkorn og 3.3 stk. frugt og grønt per dag i modsætning til henholdsvis 0.3 portioner fuldkorn og 1.7 stk. frugt og grønt i gruppen, der spiste ‘usundest’.

Deltagerne i undersøgelsen rapporterede alle deres sclerosesymptomer (herunder grad og hyppighed af træthed, smerte, depression og funktionsnedsættelse) og attakker, de oplevede i løbet af en 6 måneders periode.

Symptomer forbundet med kostvaner

Resultatet viste, at personer i gruppen med den sundeste kost var 20% mindre tilbøjelige til at have funktionsnedsættelse, såvel som depression, end personer i gruppen, der spiste usundest. Analysen tog højde for en lang række parametre, som alder, køn og socioøkonomiske forhold, der kunne påvirke udfaldet.

Skelede man til andre helbredsforhold end blot kosten, så viste resultaterne at de personer, der havde den sundeste livsstil (herunder normalvægtig, ingen rygning og jævnlig aktive), var næsten 50% mindre tilbøjelige til at udvikle depression, 30% mindre tilbøjelige til at opleve markant træthed og 40% mindre tilbøjelige til at opleve smerte, i forhold til personer, der havde den ’usundeste’ livsstil. 

Særlige diæter som palæo-kost eller Wahls kostråd havde ikke nogen negativ eller positiv effekt på scleroseudviklingen.

En tidligere undersøgelse af børn med sclerose viste også, at en fedtholdig kost øger risikoen for at opleve et attak, hvorimod en kost rig på grøntsager kan sænke risikoen.

Selvom dette og andre studier peger på, at sunde kostvaner og livsstil er forbundet med en mildere funktionsnedsættelse og symptombyrde ved sclerose, så er der betydelig individuelle forskelle, og det er stadig meget usikkert, hvordan ernæring spiller ind på sygdomsintensitet og udvikling.

Man kan læse originalartiklen her.

Der er ingen kommentar endnu