Gå til hovedindhold

Kronisk syge tilbydes tidlig behandling af Covid-19

9. november 2022
Kort fortalt

Sundhedsstyrelsen tilbyder tidlig behandling af covid-19 til mennesker, som er smittet med ny coronavirus, har symptomer og er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb på grund af alder, graviditet eller som følge af en kronisk sygdom som MS.

Vejskilt, der peger mod COVID-19 testcenter

Hvis du er smittet med ny coronavirus, har symptomer og er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, er du muligvis i målgruppen for tidlig behandling, som kan nedsætte risikoen for et alvorligt forløb med covid-19.

Sådan skriver Sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside.

Ifølge Sundhedsstyrelsen findes der forskellige typer af tidlige behandlinger mod covid-19, som alle har til formål at nedsætte risikoen for et alvorligt sygdomsforløb. Behandlingerne gives til personer, der er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Høj alder, kroniske sygdomme og graviditet er nogle af de tilstande, der øger risikoen, specielt hvis du ikke er vaccineret.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at du skal opfylde følgende tre kriterier for, at du muligvis er i målgruppen for tidlig behandling:

1. Positiv test for ny coronavirus

  • Det kan være en positiv PCR-test, hurtigtest eller selvtest.

2. Betydelige symptomer på covid-19

  • Betydelige symptomer på covid-19 er symptomer som feber, vedvarende hoste og problemer med at trække vejret, hvor du føler dig syg.

3. I øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 i en af følgende grupper:

  • Du er 80 år eller ældre og er vaccineret for mere end 6 måneder siden
  • Du er 80 år eller ældre, har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande­, uanset din vaccinationsstatus.
  • Du er 65-79 år og uvaccineret.
  • Du er 65 - 79 år, har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande­ og er vaccineret for mere end 6 måneder siden.
  • Du er 50 - 64 år, har en eller flere kroniske sygdomme eller tilstande­ og er uvaccineret
  • Du er gravid og er i øget risiko, for eksempel pga. kroniske sygdomme og du ikke er vaccineret. Det er din egen læge, som vurderer, om du er i øget risiko

Hvordan får jeg tidlig behandling mod covid-19?

Hvis du tænker, at du kan være i målgruppen for tidlig behandling, er det vigtigt, at du kontakter din praktiserende læge hurtigst muligt efter du er konstateret smittet.

Det er nemlig op til din læge at foretage en individuel vurdering om, hvorvidt du kan tilbydes tidlig behandling enten direkte fra almen praksis eller via en infektionsmedicinsk afdeling.

Det vigtige er, at behandlingen gives kort tid efter, at du har fået symptomer på covid-19 for at have effekt.

Hvordan foregår behandlingen?

Ved nogle af behandlingerne kan du få en recept ved din praktiserende læge. Andre behandlinger gives på sygehus.

Men eftersom du er testet positiv for covid-19, og derfor er i isolation, skal du ikke selv hente din tabletbehandling på apoteket.

I stedet opfordrer Sundhedsstyrelsen til, at du får en pårørende eller én du kender til at hente den, eller får den bragt ud fra apoteket.

Tabletterne er gratis, men der er gebyr ved udbringning, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Her finder du Sundhedsstyrelsens informationspjece om emnet.

Der er ingen kommentar endnu