Kun få scleroseklinikker har udskrevet forsøgsordningens medicinske cannabis
Modstanden blandt læger og flere benspænd var til at mærke, da forsøgsordningen med medicinsk cannabis gik i gang første januar sidste år.
Et helt år senere har kun tre af landets femten skleroseklinikker ordineret den omdiskuterede plante, viser en rundspørge fra Scleroseforeningen.

I ét år har det været lovligt for alle landets læger at udskrive ren cannabis som medicin. Folketinget skød nemlig gang i den ellers omdiskuterede forsøgsordning første januar 2018.
Men det har ikke været et glidningsfrit første år. Prisen var for høj, produktudvalget for småt og evidensen ikke-eksisterende. I hvert fald ikke den type evidens, som lægerne efterspørger, før de tør kaste sig ud i at ordinere forsøgsordningens cannabis mod blandt andet nervesmerter og spasticitet.
Og derfor har kun tre ud af landets femten skleroseklinikker ordineret den omdiskuterede plante som medicin. Det viser en rundspørge, som Scleroseforeningen har lavet.
Kun få skleroseklinikker vil udskrive
Rigshospitalet, Sygehus Lillebælt og Herlev hospital. Det er de tre, som har udskrevet forsøgsordningens medicinske cannabis. Dog kun til ’et par håndfulde’ patienter tilsammen, fortæller de til scleroseforeningen.
Men på den Neurologiske Afdeling SUH i Roskilde skal der en fælles beslutning til, før den rene medicinske cannabis bliver en mulighed for patienterne. Det fortæller ledende overlæge Jesper Gyllenborg.
”Vi støtter op om forsøgsordningen, men med henblik på at undgå forskellige måder at ordinere på blandt speciallægerne, besluttede vi allerede i starten af forsøgsordningen, at eventuelle ordinationer skulle være en team-beslutning og ikke træffes individuelt,” uddyber han.
Og den beslutning er de ikke ene om.
Det bliver en fælles beslutning
Flere neurologiske afdelinger melder nemlig ud, at beslutningen om at udskrive forsøgsordningens cannabis skal træffes i fællesskab blandt afdelingens læger. Det afskærer dem dog ikke fra at ordinere forsøgsordningens cannabis som medicin fremover, uddyber flere af afdelingerne til Scleroseforeningen.
Men det er den manglende viden, der nævnes i flæng, som grunden til at kun få neurologer har valgt at ordinere forsøgsordningens cannabis.
”Der er en gedigen skepsis mod at udskrive plantebaseret medicin blandt de fleste læger, fordi man ikke ved præcis, hvad det er, man ordinerer fra gang til gang. Du kender til indholdet af de stoffer, der er målt, men der vil altid være mange andre stoffer i produktet, som man slet ikke kender mængden af,” forklarer overlæge Finn Sellebjerg.
SÅDAN STÅR DET TIL
SÅ MANGE HAR INDLØST RECEPT PÅ FORSØGSORDNINGENS CANNABIS...
Præcis 700 patienter har fra januar til og med september fået recept på cannabis fra forsøgsordningen og indløst den. Det er 200 patienter flere, end hvad sundhedsministeren havde regnet med i løbet af det første år. Vi ved dog ikke, hvor mange af de 700 patienter der har sclerose.
DE HAR FÅET RECEPTEN PÅ GRUND AF...
Størstedelen af de 700 patienter, har fået det på grund af neuropatiske smerter. Kun 16 recepter er udskrevet mod spasticitet. Igen ved vi ikke med sikkerhed, hvor mange af de 700, som har sclerose.
DEN GENNEMSNITLIGE DER HAR FÅET RECEPT, ER...
Kvinde, mellem 42 og 64 år og bor på sjælland. Der er nemlig dobbelt så mange kvinder som mænd, der har fået recept på forsøgsordningens medicinske cannabis. Præcis 47,5 procent af de 700 patienter med recept passer ind i aldergruppen nævnt ovenfor, og omtrent halvdelen af de ordinerede recepter er udskrevet i Region Hovedstaden. Færrest er udskrevet i Region Nordjylland.
DEM DER HAR UDSKREVET RECEPTERNE, ER...
Oftest speciallæger. De har udskrevet til 369 af de 700 patienter, der har fået en eller flere recepter på medicinsk cannabis fra forsøgsordningen. De alment praktiserende læger har sammenlagt udskrevet til 120 patienter, mens sygehuslægerne er dem, der har udskrevet til færrest. De har udskrevet til 79 patienter i alt.
Tallene er fra en analyse af 3. kvartal, som Sundhedsdatastyrelsen har udarbejdet.