Gå til hovedindhold
TemaEmpowermentSe hele temaet

Lær at tackle livet med sclerose

16. oktober 2017
Kort fortalt

På begge de danske sclerosehospitaler er det muligt at blive indlagt til et forløb, der hedder MS Manager. Her handler det om at lære at tackle livet med de udfordringer, sclerosen byder på. 

”Man skal sætte sig i førersædet og tage styringen i den bus, der er ens eget liv.”

Så kort forklarer Brita Løvendahl formålet med MS Manager-forløbet. Hun uddyber, at ingen drømmer om at få en sygdom som sclerose, men når det sker, gælder det om at tage tyren ved hornene og lære at leve med den.

Positive tanker

Noget af det vigtigste deltagerne på forløbet lærer, er ifølge Brita Løvendahl, at holde fast i, at de vil have et godt liv, og at de vil gøre det de kan. For det betyder meget for helbredet, og hvordan man generelt har det:

”Psyken og kroppen er jo det samme sted. På forløbet opdager folk, at de har negative tankemønstre, og at det trækker deres liv i en negativ retning. Hvis man arbejder bevidst med at få positive tanker ind, kan man bedre holde fokus på det gode i sit liv,” forklarer Brita Løvendahl.

Positive tænkere klarer også hverdagens små udfordringer bedre, end negative tænkere gør, og det kan have stor betydning for livet med sclerose.

Aktive medspillere

Én ting er, at deltagerne på forløbet får redskaber, som de kan bruge, mens de er på et af sclerosehospitalerne. Noget helt andet er, at de også skal kunne tage det med sig hjem. Det lærer de ifølge Brita Løvendahl ved at være aktive medspillere på forløbet:

”Alene det, at deltagerne deler deres egne erfaringer omkring livet med sclerose gør, at de er aktive i det her forløb. Det giver dem en mulighed for at tænke over, om de ting, de gør, egentlig er det bedste for dem, og ofte bliver de på den måde udfordrede, fordi de finder andre måder, de kan tackle deres hverdag på,” siger Brita Løvendahl.

At være aktiv på forløbet er derfor både en stor del af indholdet, og samtidig giver det et positivt udbytte for deltagerne, hvor de lærer nye ting og finder nye grænser.

De ansatte er coaches

De fleste af behandlerne på sclerosehospitalerne er uddannede coaches. Det betyder, at de bedre kan hjælpe både de almindelige patienter på hospitalerne, men også deltagerne på MS Manager-kurset.

”Grunden til, at nogle af de ansatte er uddannede coaches er, at kommunikation er en nøglekompetence i forhold til god rehabilitering. Man skal kunne nå patienten for at kunne få nogle ordentlige resultater,” forklarer Brita Løvendahl.

På sclerosehospitalerne bliver coachingen brugt til to ting.

For det første er det et godt redskab til at sætte mål, og fra første kontakt med deltagerne i MS Manager-forløbet bliver der spurgt, hvad de gerne vil opnå både under indlæggelsen, men også efterfølgende.

Derudover er coaching en effektiv kommunikationsform i forhold til at skabe motivation, som er afgørende i forhold til at mestre sit liv. Man kommer slet og ret ingen vegne med sine projekter, hvis man ikke har eller skaffer sig en god motivation, mener Brita Løvendahl.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.