Gå til hovedindhold

Længerevarende interferon godkendt i Europa

17. juni 2014
Kort fortalt

Det europæiske lægemiddelagentur har givet grønt lys for et interferonprodukt, der kun skal tages hver anden uge. Hvornår præparatet er tilgængeligt i Danmark, er endnu uvist

Er man glad for sit interferonpræparat, men knap så glad for sprøjten, er der nu hjælp at hente fra et nyt produkt, der sidst i maj fik tommelfingeren opad af det europæiske lægemiddelagentur European Medicines Agency (EMA).
Produktet, som virksomheden Biogen Idec står bag, er det såkaldte Peginterferon beta 1-a, der skal sælges undernavnet Plegridy. Interferonet er pegyleret, det vil sige, at interferonet er bundet til stoffet polyethylenglykol. Det gør, at halveringstiden – den hastig hvormed interferon nedbrydes i kroppen – er betydeligt længere end ved normalt interferon. Derfor kan man nøjes med at injicere sig med præparatet hver 14. dag.

I konkurrence med flere nye produkter

Det nye produkt kommer på markedet i en tid, hvor der allerede er flere godkendte tabletter og flere nye produkter på vej, men har fordelen af en kendt bivirkningsprofil, da interferon er et af de lægemidler, man har kendt til længst i sclerosesammenhæng. Et studie har vist det pegylerede interferon taget hver 14 dage reducerer den årlige attakrate med 36 procent i forhold til et placeboprodukt. Lægemidlet mindskede også udviklingen af nye hjernelæsioner i forhold til placebo.

Endnu ikke på danske hylder

EMA har vurderet på baggrund at sikkerhedsstudier og rapporterede bivirkninger, som ligner dem fra normalt interferon, at fordelene ved produktet er større end ulemperne og har derfor sagt ja til en markedsføringsgodkendelse. Det skal EU-Kommissionen nu formelt sige god for indenfor de næste tre måneder. Derefter kan proceduren med at få Plegridy markedsført og indpasset i de europæiske landes medicinsystem, herunder Danmarks, begynde.
Hvor lang den procedure tager kan variere. Derfor er det endnu uvist, hvornår Plegridy kan tages i brug af danske patienter.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.