Gå til hovedindhold

”Lær at tackle” giver dig værktøjer til livet med en kronisk sygdom

23. november 2016
Kort fortalt

Gratis ”Lær at tackle”-kurser kan ifølge Komiteen for Sundhedsoplysning give dig følelsen af kontrol tilbage, når du har fået en kronisk sygdom. Læs her, hvad kursusdeltageren Lykke har fået ud af kurserne.

Thumbnail


Tekst: Ninett Rohde

Under titlen “Lær at tackle” udbyder Komiteen for Sundhedsoplysning en række kurser gennem 67 af landets kommuner. Kurserne, der er udviklet gennem de sidste 30 år og har dokumenteret effekt på deltagerne, retter sig mod folk med kronisk og langvarig sygdom, men en diagnose er ikke nødvendig for at kunne deltage.

Scleroseforeningen har spurgt chefkonsulent i Komiteen for Sundhedsoplysning, Nicolaj Holm Faber, hvorfor kurserne er vigtige.

”Det kan have stor betydning at tale med nogen, der har udfordringer, som minder om ens egne, men som har et andet udgangspunkt eller en anden sygdom end en selv. Det gør, at diskussionerne på kurserne faktisk ikke kommer til at handle om sygdom, men om hvordan man få et godt liv, selvom man er syg,” fortæller han. 

Samtidig siger han, at følelsen af kontrol er noget af det vigtigste for et menneske. Her mener han, at ”Lær at tackle” kan hjælpe mennesker, der kæmper med kroniske eller langvarige sygdomme – fysiske eller psykiske – med at få noget af kontrollen tilbage. Når først man har det, vil man efterhånden bedre kunne overskue ting som at lave madpakker til ungerne eller gøre rent, at gå på arbejde eller tage en uddannelse – og at håndtere selve sygdommen.

Efter 19 år med sclerose stødte Lykke på ”Lær at tackle”

54-årige Lykke Pedersen er en af instruktørerne på ”Lær at tackle”-kurserne. Hun har haft sclerose siden 1988, og tilbage i 2006 havde hun levet med sclerose i 19 år, da hun stødte på ”Lær at tackle”. 

Lykke havde også dengang både gode og dårlige perioder med sygdommen, og i en af de dårlige perioder læste hun pludselig om de her nye kurser. Hun begyndte på ”Lær at tackle – kronisk sygdom”. Et kursus hun har været mere end glad for.

”Man kan ikke få sygdommen til at gå væk. Men man kan lære at tackle de symptomer, sygdommen giver. Jeg blev klogere på de valg, jeg gik og tog, og hvilke konsekvenser det havde for resten af min formåen,” fortæller hun.

En værktøjskasse til hjælp

På kurset blev hun præsenteret for en såkaldt værktøjskasse, der var en blanding af forskellige metoder til at håndtere hendes liv med sclerose. En af dem var handleplaner, hvor hun skulle sætte sig nogle små opnåelige mål. Det kan f.eks. være at gå i bad, når hun står op, eller at komme ud i den friske luft. Handleplanerne er til for, at personen med en kronisk sygdom kan opleve små succeser i stedet for at støde ind i endnu et nederlag, fordi de får sat for store krav til sig selv.

”Det vigtigste for mine mål er, at det er noget, jeg ønsker. Så skal jeg lave en plan for, hvornår og hvor mange gange jeg vil gøre denne ting. Men jeg skal også huske at mærke efter, om det er et realistisk mål,” fortæller Lykke.

Samtidig er det også vigtigt, at handleplanerne skal være konkrete handlinger. For eksempel kan man have et endeligt mål, der lyder ”at tabe 5 kg”. For at opnå det, definerer man et lille men lettere opnåeligt delmål, der lyder, at man skal ”gå en tur to gange om ugen”.

Lykkes hjertebarn

I 2013 begyndte Lykke på at undervise på kurset ”Lær at tackle – angst og depression”. I dag er hun både fast instruktør på ”angst og depression”- og ”kronisk sygdom”-kurset. Men ”angst og depression”-kurset er hun specielt glad for.

”Det er mit hjertebarn. På det kursus gik det op for mig, at mennesker får depression af mange forskellige årsager. Det kan være miljø, genetik eller noget udefrakommende f.eks. i ens sociale liv. Det her kursus er godt til at aflive alle myterne. Så man ikke føler sig så forkert, hvis man får depression eller angst,” fortæller Lykke.

Kurset har givet hende nogle værktøjer, så hun ved, hvad hun skal gøre, hvis hun er ved at få det fysisk eller psykisk dårligt.

”Det sker for eksempel, hvis jeg har været sammen med nogle mennesker, hvor jeg kan mærke, at jeg ikke kan lige så meget, som de kan. Så mærker jeg et ubehageligt sug i maven og en følelse af ikke at være god nok.” siger hun.

”Men så trækker jeg vejret, flytter mig fra situationen og prøver at huske på, hvor meget jeg kan, og at jeg skal lade være at sammenligne mig med alle andre - og at folk jo er sammen med mig, fordi jeg er den, jeg er.”

Selvbekræftende sætninger i Netto

Med kurset er hun dog blevet bedre til aldrig at nå til de dårlige tanker. Hun sørger i stedet for at gøre noget godt for sig selv, mens hun har det godt, så hun ikke så ofte når at dyppe fødderne i søen af angst.

”Jeg er også blevet bedre til at lytte til andre. De kan ofte bedre se, når jeg er på vej nedad eller bruger mig selv forkert. Jeg har også lært at kommunikere, hvordan jeg har det og bede om hjælp.”

Hvis Lykke står i køen i Netto og alligevel mærker angsten krybe om hende, trækker hun vejret dybt og siger selvbekræftende sætninger til sig selv.

”Når det spidser til, så taler jeg til mig selv og fortæller mig selv, at det nok skal gå, og jeg nok skal komme igennem det.”

Bare ét værktøj gør det hele det værd

Ifølge Lykke er fordelen ved alle ”Lær at tackle”-kurserne, at man sidder sammen på tværs af en masse forskellige diagnoser. 

”Man mærker, at der er nogen, der har det ligesom en selv, og når man hører de andres gode erfaringer, så forstærker det troen på, at man også kan klare det.”

”De her kurser har betydet utrolig meget for mig. Jeg kæmper ikke lige så meget med livet, fordi jeg også har lært at lade være med at stille så ufattelig umenneskelige krav til mig selv. Kurserne har gjort, at jeg tror på, at jeg selv kan gøre noget – at jeg ikke må give op, og at jeg kan få et godt liv,” siger hun glad. 

Hun anbefaler kurserne til alle, der kæmper i livet - ikke kun til dem med sclerose.

”Gå ind med et åbent sind. Bare man kan få ét værktøj med sig, så har man fået noget ud af det. Værktøjerne kan gavne dig hele livet. Du får 6-7 uger til at lære det, men du har hele livet til at leve det, du har lært!”

Fakta: 

• I Danmark findes der 4 kursusretninger, som alle – på hver deres måde – tager fat i problemstillinger, der kan være aktuelle for mennesker med sclerose:

o Lær at tackle - angst og depression

o Lær at tackle - kronisk sygdom

o Lær at tackle - kroniske smerter

o Lær at tackle - job og sygdom

• Kurserne henvender sig til alle med langvarig sygdom. Du behøver ikke en diagnose for at kunne deltage. 

• Kurserne udbydes af 67 kommuner, og det er gratis at deltage. Vil du gerne deltage på et kursus, skal du henvende dig i din kommune.  

• ”Lær at tackle” bygger på kognitiv indlæringspsykologi og er baseret på et program, der er udviklet på Stanford Universitet. I Danmark er det Komiteen for Sundhedsoplysning, der er ansvarlig for kurserne, som udbydes af kommunerne. 

Der er ingen kommentar endnu