Landets største scleroseklinikker ser muligheder i forsøgsordning med medicinsk cannabis
Selvom det var en strid modvind, der ramte forsøgsordningen med medicinsk cannabis allerede inden startskuddet lød den 1. januar i år, udtrykker flere neurologer nu, at de vil imødekomme den politiske beslutning og den store interesse fra patienterne.

Størstedelen af de patienter der i dagene efter nytår spurgte deres neurolog eller almen praktiserende læge om muligheden for medicinsk cannabis på recept, måtte vende skuffede hjem. Forsøgsordningen med medicinsk cannabis fik en hård opstart med modstand fra mange af landets læger og deres fagforeninger.
Men nu lyder det fra flere neurologer, at de vil give forsøgsordningen en chance og ser positivt på de muligheder, der ligger i den.
Landets største scleroseklinik tager det første skridt
Den første scleroseklinik der tager springet, og udskriver det nye cannabis-te produkt, er Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet. Meldingen kommer fra neurolog og professor Per Soelberg Sørensen.
”Det kan ikke nytte noget, at alle læger bare læner sig tilbage og siger, at de ikke vil følge en forsøgsordning, Folketinget har vedtaget. Så følger man jo slet ikke den intention, som politikerne har med den her forsøgsordning,” forklarer han og tilføjer:
”Vi vil altid foreslå patienterne at prøve de registrerede eller magistrelt ordinerede cannabis produkter, hvor vi ved, hvilken dosis patienterne får. Hvis patienterne alligevel ønsker at få den nye medicinske cannabis, vælger vi at udskrive det, fordi vi er ret sikre på, at den medicinske cannabis ikke er til skade for patienterne. Og hvis man mener, at det ikke kan skade patienter, så længe de følger doseringen, er der jo ikke noget grundlag for at nægte at udskrive det.”
En god mulighed for at få erfaringer
Det er ikke kun Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, der er åben over for den nye forsøgsordning. Også neurologerne på landets næststørste scleroseklinik på Århus Universitetshospital er positivt stemte over for den medicinske cannabis på recept.
”Vi synes, at forsøgsordningen er en god mulighed for at indsamle erfaringer. Men vi ønsker at gøre det mere kontrolleret, end hvad ordningen lægger op til lige nu,” fortæller klinikchef og neurolog Thor Petersen.
De arbejder på at finde en løsning, der gør det muligt for dem at udskrive og behandle med medicinsk cannabis i løbet af forsøgsordningen under endnu mere kontrollerede forhold.
Sundhedsministeren glæder sig over den nye tone
Klangen omkring den nye forsøgsordning med medicinsk cannabis er altså noget mere positiv, end hvad man hidtil har hørt igennem medierne. Og det er en nyhed, der glæder Sundhedsminister Ellen Trane Nørby.
"Scleroseklinikkernes positive holdning er et stort skridt i den rigtige retning for patienterne og forsøgsordningen. Det er vigtigt, at lægerne husker på, at vi gør det her for patienternes skyld og for en gruppe mennesker, der har store smerter, og som har prøvet alt andet uden held,” udtaler hun.
Ser frem til mere målbare cannabis-produkter
Der er dog stadig scleroseklinikker, der fortsat er skeptiske over for den nye forsøgsordning. Og her tror Rigshospitalets Per Soelberg Sørensen, at flere og mere målbare cannabis-produkter kan løsne op for den modstand og de modargumenter, der har været mod forsøgsordningen.
”Vi ser helt klart frem til, at vi kommer ind i næste fase af den her forsøgsordning, hvor der efter sigende skulle komme produkter med olie eller gelatine i kapsler. Så ved vi pludselig, hvad patienten rent faktisk får, fordi de produkter er lettere at måle og analysere på, end den cannabis-te der er på markedet nu. Den er ikke målbar, og rent lægeligt er det en rigtig dårlig situation at stå i, når man ikke ved, præcist hvad produktet, man udskriver, indeholder,” forklarer han.
Lever man op til kravene, er det muligt at få cannabis på recept
Selvom cannabis-teen er svær at måle på, og derfor også vanskelig at indsamle erfaringer med, har Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet alligevel valgt, som de første, at udskrive produktet.
”Vi vil udskrive det her cannabis-te til patienter med neurologiske smerter eller spasticitet, som ønsker at afprøve det. Men vi opfordrer dem i første omgang til at prøve andet medicin. Hvis de alligevel vælger behandlingen med cannabis-teen, skal de undervejs føre regnskab med, hvor meget de bruger, og hvordan det virker, så vi kan indsamle erfaringer. Det er de eneste betingelser, vi stiller, for at udskrive det,” forklarer Per Soelberg Sørensen.
Han understreger dog, at det ikke er muligt at få ekstra konsultationer, fordi man er interesseret i det nye produkt.
”Vi har ikke fået ansat en ekstra læge til at uddele cannabis, og vi har heller ikke fået tildelt flere midler til det. Derfor har vi sagt til vores patienter, der er interesserede, at de må spørge ind til muligheden, når de kommer til deres planlagte konsultation. Hvis ikke de har det, må de henvende sig til deres praktiserende læge. Ønsker den praktiserende læge ikke at udskrive medicinsk cannabis, kan de sende en henvisning til os, hvis patienten bor i vores område. Det er den eneste måde, vi kan håndtere det på,” uddyber han.
Relaterede artikler
Cannabis som te.
Det er præcis, hvad jeg håbede ville blive muligt, istedet for et produkt, der skulle ryges. Men en vigtig ting, når teen skal laves, er at huske; de aktive komponenter, specielt THC (jeg ved ikke med CBD) er fedt opløselige ikke vandopløslige.
Det betyder, at det er mere den indiske te, chai det vil ligne at lave, hvor der bruges lidt klaret smør, Kardemomme, sukker, gurkemeje o.lign. Jeg må dog indrømme, at jeg ikke ved, om den medicinske cannabis te er præpareret med olie, så det kan opløses i vand, men jeg tror det ikke. Det er hundedyrt i forvejen, så pokker stå i, at lave en te, der ikke har virkning.
Med venlig hilsen
Steffen Nielsen
Kalundborg
Som svar til Cannabis som te… af Steffen Nielsen
Steffen du har fuldstændig ret!
Alle cannabinoider er på køkken niveau udtrækkeligt i 2 ting, alkohol og fedt. Derfor er LMS vejledning om the direkte ubrugelig, da den jo bare siger at man skal koge cannabissen. Udtrækningsgraden er mindre end ½% i vand, så man vil få et uvirksomt, men meget dyrt omgang kogt vand!
Overvej alternativt Cannamælk, Guldkakao, Vaporizer.
Mvh
Jimmi
Som svar til Steffen du har fuldstændig… af Jimmi Poulsen
Kære Jimmi
Jeg har snakket med CanGross, som eksporterer og sælger cannabis-teen i forbindelse med forsøgsordningen.
De fortæller, at det er rigtigt at THC ikke er vandopløseligt, og således frigives ikke alle stoffer som THC, men kun en mindre fraktion, mens resten forbliver på THC-A form. Men Bedrocan produkterne i midlertid er standiserede på ikke kun THC og CBD, men også 22 andre terpener, og udskrives med god effekt til rigtig mange patienter i Holland.
De fortæller dog også, at de anbefaler, at Bedrocan (der har et højt THC-indhold) indtages via en fordamper, da det skaber best effekt og går hurtigere - samt lettest at dosere.
Vh Sara
Som svar til Cannabis som te… af Steffen Nielsen
Kære Steffen
Jeg har snakket med CanGross, som eksporterer og sælger cannabis-teen i forbindelse med forsøgsordningen.
De fortæller, at det er rigtigt at THC ikke er vandopløseligt, og således frigives ikke alle stoffer som THC, men kun en mindre fraktion, mens resten forbliver på THC-A form. Men Bedrocan produkterne i midlertid er standiserede på ikke kun THC og CBD, men også 22 andre terpener, og udskrives med god effekt til rigtig mange patienter i Holland.
De fortæller dog også, at de anbefaler, at Bedrocan (der har et højt THC-indhold) indtages via en fordamper, da det skaber best effekt og går hurtigere - samt lettest at dosere.
Vh Sara
Kære Steffen og Jimmi
Det er en meget interessant iagttagelse, som i kommer med her. Produktet kan jo både indtages som te (i kogende vand, som lægemiddelstyrelsens "bryggeguide" beskriver) og inhalere det igennem et medicinsk præparat, som virksomheden der importerer og sælger produktet, i øjeblikket prøver at få på markedet her i Danmark.
Men det er virkelig interessant hvorvidt THC overhovedet kan udtrækkes igennem kogende vand (på den måde som Lægemiddelstyrelsen lægger op til). Det følger jeg op på med det samme.
Vh Sara