Gå til hovedindhold

Legale cannabisolier kan ende med at blive for de få

2. oktober 2018
Kort fortalt

Flere patienter kan ende med at se langt efter de nye cannabisolier, der fik plads på apotekernes hylder i sidste måned. For selv med en tilskudsaftale er prisen ikke til at betale, udtrykker både patienter og smertelæge Tina Horsted. Det bekymrer direktør i Scleroseforeningen.

2.748 kroner. Det er prisen for 40 milliliter af det cannabisolie, der sælges i forsøgsordningen med medicinsk cannabis. ”Helt urimeligt”, lyder reaktioner fra patienter på de sociale medier. Prisen er nemlig over fire gange så høj, som det beløb der betales på det sorte marked.

”Det er helt absurd, at prisen er så høj. Jeg har ikke en gang råd til de priser, efter tilskuddet er trukket fra. Så jeg må fortsætte med at købe det af en privatperson, som jeg har gjort indtil nu,” udtrykker Per, som ønsker at fremstå anonym af bekymring for at få problemer med sit ulovlige køb af CBD-olie.

Per har sclerose, og i halvandet år har han medicineret sig med CBD-olie, som han ikke har råd til at købe legalt. Og præcis den situation vurderer smertelæge Tina Horsted, at mange af hendes patienter også vil stå i. Det siger hun til MS Tidsskrift.

Doseringen afgør den månedlige pris


Smertelægen fortæller til MS tidsskrift, at hun mener, det er uetisk at starte patienter i en behandling, hvor de på længere sigt ikke har råd til den korrekte dosis. Hun fastsætter, at det kommer til at koste smertepatienter flere tusinder kroner om måneden for CBD-behandlingen og behandling med 1:1-olieblandingen.

Og det voldsomme bud på egenbetalingen, vækker bekymring hos Scleroseforeningens direktør Klaus Høm.

”Det er bekymrende, at prisen på de nye cannabisolier er så høj. Det skulle jo netop være et alternativ for de med sclerose, der ikke mærker en effekt fra det traditionelle medicin mod smerter og spasticitet, og det bør de ikke betale en voldsom pris for. Men der er stadig ikke fastsat en dosering blandt neurologerne, så vi må vente og se, hvad den og dermed den månedlige pris i sidste ende bliver,” siger han.  

Skrappe kvalitetskrav er skyld i den høje pris


Prisen på de tre legale cannabisolier er fastsat af det danske selskab Stenocare A/S, der importerer og sælger produkterne igennem forsøgsordningen. Direktør Thomas Skovlund Schnegelsberg forklarer, at der er nogle helt konkrete grunde til, at de gyldne cannabisdråber ikke er billigere.

”De danske myndigheder har opstillet nogle meget skrappe krav og restriktioner til både produktionen, men også importen og håndteringen af cannabis til medicinsk brug. Det har man gjort for at sikre, at patientsikkerheden er i top, hvilket er noget, vi støtter meget op om,” fortæller han og uddyber:

”Men det betyder også, at omkostningerne selvfølgelig stiger, hvilket gør, at vi ikke kan prissætte produkterne billigere, end vi har gjort, hvis det skal kunne dække udgifterne.”

Ingen garanti for billigere danskproduceret cannabismedicin


Med den høje pris på de nye olier, der indeholder under tre procent af de aktive cannabisstoffer THC og CBD, rækker selv tilskudsmuligheden ikke langt. Den dækker op til 10.000 kroner årligt, og som det ser ud nu, er der ikke udsigt til flere tilskudskroner.

”Det er DF, der sikrede det tilskud, der er nu, og jeg har svært ved at se, at andre kommer med flere penge,” siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt til MS Tidsskrift.

Hun tror dog, at priserne kan falde, når danskproduceret cannabis til næste år kan konkurrere med de importerede Canadiske cannabisolier. Forudsigelser som direktøren i Stenocare ikke tør spå om. Stenocare er en af de tyve virksomheder, der har fået tilladelse til at dyrke cannabis på dansk jord til medicinsk brug.

”Som sagt er der rigtig mange krav, vi som danske producenter skal leve op til for at få så rene og ensartede cannabisprodukter som muligt. Danmark er blandt andet det eneste land i verden, der kræver, at produktionen forløber helt uden brug af nogen former for pesticider. De mange krav er vigtige, men gør produktionen markant dyrere,” fortæller Thomas Skovlund Schnegelsberg.

Mulig månedlig egenbetaling

MS Tidsskrift har beregnet, hvor meget en patient kommer til at betale hver måned, hvis dosisen som patienten indtager, svarer til den mængde, som smertelæge Tina Horsted vurderer, er gennemsnitlig i behandlingen af smertepatienter.

THC-olie behandling: 20-30 mg. per døgn. Det svarer til 800 - 1.600 kroner om måneden. 

CBD-olie behandling: 30-50 mg. per døgn. Det svarer til 1.600 - 3.200 kroner om måneden.

1(THC):1(CBD)-olie behandling: 50-100 mg. per døgn. Det svarer til 3.200 - 7.400 kroner om måneden.

Deraf kan ikke-palliative patienter få dækket 50 procent af prisen i tilskud op til 10.000 kroner årligt.


Læs om beregningerne HER

 

 

Der er ingen kommentar endnu