Lovende lægemiddel lægges i graven
Biogen smider pludselig deres lovende lægemiddelkandidat mod sclerose, amiselimod (MT1303), ud med badevandet. Firmaet satsede ellers 400 millioner kroner sidste år på at købe amiselimod og føre det til godkendelse, men nu har de i mellemtiden fået kolde fødder.

Biogen har netop valgt at droppe udviklingen af amiselimod (MT-1303), en spændende tabletmedicin mod sclerose, selvom firmaet købte rettighederne fra Mitsubishi Tanabe sidste år for godt 400 millioner kroner.
Ny kategori af sclerosemidler
Amiselimod var ellers klar til de sidste fase 3 undersøgelser, og er én af de nye tabletbehandlinger i kategorien S1P-receptorer, som flere firmaer i øjeblikket satser på at markedsføre til patienter med attakvis sclerose.
S1P står for sphingosin 1-phosphat, og denne type lægemidler er designet til at binde S1P-receptorer på T-celler, så T-cellerne forhindres i at forlade lymfeknuderne. Det skal kunne dæmpe et overaktivt immunsystem.
Gilenya (fingolomid) er et eksempel på et S1P tabletpræparat, der lagde grunden til udvikling af en ny generation af S1P-behandlinger.
Novartis fik godkendt Gilenya som den første tabletmedicin mod attakvis sclerose i USA allerede i 2010 (og i Europa året efter).
Overgiver sig til Celgenes ozanimod
Biogens overraskende udmelding om at screenlægge arbejdet med amiselimod kan tyde på, at de resignerer overfor deres konkurrent, firmaet Celgene, der også arbejder med S1P sclerosemidler.
Celgenes S1P-lægemiddelkandidat, ozanimod, testes allerede i fase 3 mod både attakvis sclerose, Crohn’s sygdom og blødende tyktarmsbetændelse.
I et tidligere fase 2 forsøg i sclerosepatienter, viste ozanimod en overraskende god sikkerhedsprofil (få og milde bivirkninger) og formåede at mindske antallet af attakker med hele 86%.
Går det ligeså godt i fase 3 undersøgelserne, vil det sandsynligvis knuse alle andre konkurrenter, og dét er sikkert årsagen til, at Biogen overgiver sig og indstiller udviklingen af amiselimod.
S1P-lægemidlerne har et stort potentiale mod sclerose, og medicinalfirmaerne kan da også øjne en høj fortjeneste på dette område i horisonten.
I hvert fald satsede Celgene stort, da de sidste år købte firmaet, Receptos, der indtil da havde udviklet ozanimod, for det anseelige beløb; 50 milliarder kroner.
Biogen en tung spiller på sclerosemarkedet
Biogen er dog stadig ét af de største firmaer indenfor sclerosemedicin, og går nu efter udvikling af andre kandidater, herunder det monoklonale antistof opicinumab.
Biogen står med sine 5 scleroselægemidler (Tecfidera, Avonex, Tysabri, Plegridy og Fampyra) for 45% af hele verdens sclerosemarked, hvoraf indtjeningen fra Tecfidera alene udgør svimlende 25 milliarder kroner på verdensplan.
Hvor man historisk primært har behandlet sclerose med injektionsmedicin, så er en række nye tabletlægemidler blevet godkendt indenfor de seneste år.
Her står Biogens Tecfidera for det største salg, efterfulgt af Gilenya (Novartis) og Aubagio (Sanofi).
Man kan læse mere om Biogens beslutninger her.