Gå til hovedindhold

Lovende sclerosemiddel fejler test

20. juni 2016
Kort fortalt

Biogens nye præparat under udvikling, anti-LINGO-1, har netop vist manglende effekt i et fase 2 forsøg. Dermed er det usikkert, om midlet nogensinde bliver til noget.

Thumbnail

Flere eksperter, og især Biogen, havde store forventninger til det lovende sclerosemiddel, anti-LINGO-1, også kendt som BIIB033 eller opicinumab, der nu ikke viser den effekt, man havde forventet i et fase 2 studie.

Lovende nyt behandlingsprincip

Præparatet er et antistof, der bygger på et anderledes behandlingsprincip ved sclerose; nemlig reparation af ødelagt myelin.

Altså et princip, hvor der ikke kun er tale om at bremse den uundgåelige nedbrydning af nervecellernes isolering (myelin), men i stedet en behandling, der også kan stimulere genetableringen af ødelagt myelin.

I de seneste 10 år har Biogens forskere ellers påvist, at anti-LINGO-1 har disse egenskaber i laboratoriet og i dyreforsøg.

Ved at bremse aktiviteten af molekylet LINGO-1, begyndte forsøgsmus at gendanne det myelin omkring nervecellerne, der var blevet ødelagt.

Forkølede resultater i patienter

MEN, i det seneste studie i patienter med attakvis sclerose (SYNERGY fase 2 studiet), formåede anti-LINGO-1 ikke at forbedre hverken de fysiske og kognitive funktioner som studiet havde sat sig for at undersøge, ej heller at bremse udviklingen af invaliditet hos patienterne.

Anti-LINGO-1 bliver samtidig også undersøgt i patienter med synsnervebetændelse, og sidste år viste data fra fase 2 studiet RENEW også lidt blandede bolsjer:

Selvom behandlingen så ud til at gavne funktionen af  synsnerverne, så blev patienterns egentlige syn ikke forbedret.

Ant-LINGO-1 endnu ikke helt begravet

Biogen har ikke helt opgivet anti-LINGO-1, og håber på at igangsætte nye kliniske studier i sclerosepatienter, men foreløbigt ser det altså ikke lyst ud.

Selvom nyheden er nedslående, er det desværre ikke enestående. Det er derimod et eksempel på, at selv gode resultater i indledende undersøgelser langt fra fortsætter i større studier med patienter.     

Kilder: http://www.businesswire.com/news/home/20160607005718/en/Biogen-Reports-…

https://www.mstrust.org.uk/news/news-about-ms/disappointing-results-opi…

Der er ingen kommentar endnu