Gå til hovedindhold

Luften er sivet ud af forventningerne til Biotin mod progressiv sclerose

10. november 2020
Kort fortalt

Behandlingen var endnu ikke gennemtestet, da flere tusinder europæiske patienter med progressiv sclerose alligevel fik den tilbudt. Nu viser et afgørende studie, at behandlingen med høje doser af Biotin alligevel ikke viser sig at være effektiv mod progressiv sclerose, og at behandlingen endda kan få sundhedsmæssige konsekvenser.

Efter flere års håbefuld forskning skuffer behandlingen med Biotin mod progressiv sclerose. Resultaterne fra det afgørende fase III studie viser nemlig, at en høj dosis af Biotin, også kendt som vitamin B7, ikke forbedrer hverken handicap eller ganghastigheden signifikant, som flere forskere og scleroseeksperter ellers havde troet.  

Effekten af den høje dosis Biotin viste nemlig et noget andet billede tilbage i 2016, da man testede behandlingen i et mindre studie. Dengang deltog 154 patienter med enten primær eller sekundær progressiv sclerose, og 104 af dem fik behandlingen med Biotin.

Flere tusinder fik tilbudt behandlingen


Forskningsstudiet viste dengang så gode resultater, at flere lande – fortrinsvis Frankrig – tilbød behandlingen til flere tusinder patienter med progressiv sclerose, på trods af at behandlingen ikke var testet tilstrækkeligt.

”Hovedproblemet er, at vi kun kan se effekt i det her studie, som er af beskeden størrelse. Derudover undrer det mig, at forskerne slet ikke finder nogen placeboeffekt,” lød det fra professor Finn Sellebjerg tilbage i 2016.

Og nu viser det sig, at der er hold i kritikken fra den danske professor.

”Det var et noget svagere design og et mindre studie, der viste de positive resultater af meget høje doser af Biotin mod progressiv sclerose dengang. Det viser sig jo nu, desværre ikke at passe,” påpeger han i dag.

Sundhedsmæssige konsekvenser


De nye resultater blev offentliggjort i sidste måned og viser resultatet blandt 642 deltagere med enten den ene eller anden type af progressiv sclerose. Lidt over halvdelen af deltagerne fik Biotin-behandlingen, mens resten modtog placebo.

Udover de skuffende resultater af effekten på handicap og ganghastigheden, deler forskerne denne gang også, at de høje doser af Biotin kan have sundhedsmæssige konsekvenser, og derfor ikke bør bruges som behandling mod progressiv sclerose. 

Der er ingen kommentar endnu