Gå til hovedindhold

Medicinsk cannabis:De første produkter bliver teblade med cannabis og prisen er lavere end forventet

19. december 2017
Kort fortalt

Nu kender vi de første priser og produkter på den medicinske cannabis, der bliver tilbudt i forsøgsordningen fra den 1. januar 2018. Og priserne ser noget anderledes ud, end den der tidligere har floreret i medierne.

Thumbnail

Om præcis fjorten dage kan de første sclerosepatienter hente deres cannabis-te på apoteket. Det meldte Sundhedsministeriet og Lægemiddelstyrelsen ud i dag under en pressekonference, hvor de samtidig løftede sløret for de første priser.

Fra den 1. januar er der kun én virksomhed, danske CannGros, der har fået tilladelse til at sælge medicinsk cannabis, som de importerer fra Holland.

Men der er faktisk otte forskellige virksomheder eller mellemproduktfremstillere, der ønsker at få lov til at sælge deres medicinsk cannabis produkter på det danske marked. Heraf er kun én indtil videre blevet afvist og én, danske CannGros, godkendt.

Når forsøgsordningen skydes i gang, kan der altså komme konkurrence på markedet for medicinsk cannabis, og det betyder både, at priserne kan ændre sig, og at flere forskellige produkter bliver tilbudt.

Det første bliver teblade med cannabisblomster 

I første omgang er det dog kun CannGros, der udbyder to forskellige produkter. Det bliver teblade, der indeholder cannabisblomster, og det kan enten drikkes eller dampen kan indhaleres.

Det ene produkt indeholder kun THC, som kan være effektivt mod smerter, mens det andet både indeholder THC og CBD, som kan have en effekt på spasmer og kramper.

Prisen er lavere end forventet 

Priserne, som Jurist i Lægemiddelstyrelsen Karen Juul Jensen afslørede i går, er noget anderledes, end dén der har floreret i medierne. Fra den 1. januar 2018 bliver egenbetalingen på de to produkter henholdsvis 948 kroner om måneden for én kop te om dagen og 1.896 kroner for to kopper dagligt.

Men i denne uge forhandler regeringen og Dansk Folkeparti en mulig tilskudsordning, der skal sænke prisen, så flere får råd til den medicinske cannabis.

For som sundhedsminister Ellen Trane Nørby udtalte i går;

”Jeg synes, at det er rart, at Dansk Folkeparti har meldt ud, at de er så klar på at forhandle et tilskud. Vi ønsker jo ikke, at forsøgsordningen med medicinsk cannabis bliver social ulig.”

2 Kommentarer
notamember
Anne-Lise Nielsen - 26. december 2017

Min datter har haft sclerose siden 2006. Hun sidder nu permanent i kørestol; hendes højre ben er forkrampet, stift og kan ikke rettes ud! Hun har mange smerter især i ryggen - hun tager 5 skrappe smertestillende kapser om dagen! Hun vil gerne prøve cannabis te, da medicinen, på længere sigt, har grimme bivirkninger, men hendes læge er tøvende, vil ikke umiddelbart hjælpe med en recept! Det er jo ikke rimeligt, men hvad kan hun gøre ??

mvh Anne-Lise

notamember

Som svar til af Anne-Lise Nielsen

Sara Bangsbo - 4. januar 2018

Hej Anne-Lise
Hvis din datters læge er i mod at ordinere cannabis på recept, er der desværre kun tre ikke så ligetil muligheder. Det ene er, at i får din datters læge til at henvise jer til en anden læge eller klinik, som gerne vil udskrive. Men det kan måske også være svært, hvis lægen generelt er skeptisk omkring det. Den anden mulighed er, at i selv opsøger en privatpraktiserende klinik, som gerne vil udskrive. Den tredje, og nok mest omfattende mulighed, er, at din datter skifter læge, hvilket jo er muligt her i Danmark, da man har frit lægevalg. Men det er måske lidt voldsomt, hvis ikke hun ved, om hun overhovedet reagerer godt på cannabis som medicin.

Mange hilsner
Sara Bangsbo