Gå til hovedindhold

Mia dæmper sine smerter med cannabis, men hun kan ikke få det på recept

5. februar 2019
Kort fortalt

For Mia Lundin har cannabisolie været en redning fra de smerter, som gjorde det umuligt for hende at sove om natten og fungere om dagen. Men selvom forsøgsordningen med medicinsk cannabis har været i gang i over et år, må hun se langt efter en recept. Og det tvinger hende til at købe dråberne på det sorte marked.

”Smerterne er noget af det værste ved min sclerose, for de er der hele tiden.”

55-årige Mia Lundin tegner forsigtigt med sin finger en cirkel om den venstre del af sit ansigt, for at understrege hvor hun mærker den brændende fornemmelse af smerten. Fingeren fortsætter langs brillestellet mod hendes baghovedet og nakke, som er omsluttet af en krøllet, rød korthårsfrisure. Derefter kører den videre til venstre side mellem skulderbladene, før den igen kommer retur, og Mia uddyber:

”Det er især ved berøring, at det bliver slemt. Så jeg kan for eksempel slet ikke ligge på min venstre side, når jeg skal sove.”

Effekten overbeviste


På grund af smerterne besluttede Mia sig for halvandet år siden for at prøve medicinsk cannabis - efter at have forsøgt sig med forskellige former for smertestillende medicin. Men det var dog ikke uden betænkeligheder, hun kastede sig ud i projektet.

”Først var jeg meget skeptisk. Det var jo cannabis. Det er da sådan noget, der hører til på Christiania, og så er det ulovligt,” siger hun med et glimt i øjet.

Men de tanker røg mere og mere i baggrunden, i takt med at hun mærkede effekten af den cannabisolie, hun havde købt. 3 dråber under tungen inden sengetid gjorde underværker for Mia, som pludselig kunne sove om natten.

”Olien havde bare en rigtig god effekt på mine smerter. Tidligere har jeg højest kunne sove i 2 timer i træk om natten, fordi smerterne vækkede mig. Men pludselig fik jeg op til fem timer i streg – og det har altså afgørende betydning for, hvordan man fungerer dagen efter,” fortæller Mia.

Hun var dog stadig lidt betænkelig ved den måde, hun fik fat i de lindrende dråber på – nemlig på det sorte marked.

En lovlig indgang – eller?


Så for Mia kom forsøgsordningen som sendt fra himlen, da den blev sat i gang i januar 2018.

”Jeg tænkte bare: ”Yes! Nu kan jeg slippe for at købe det ulovligt.” Eller det troede jeg da, at jeg kunne,” siger Mia med et opgivende grin.

Virkeligheden viste sig nemlig at være en anden. Hverken Mias neurolog eller egen læge, som hun et par måneder senere gik til, ville udskrive en recept på den omdiskuterede plante. Hos lægen lød svaret, at der ikke var evidens nok til, at han ville stå inde for det. Så Mia måtte gå skuffet derfra.

”Det er bare så ærgerligt. Når de ikke udskriver det, betyder det jo også, at de ikke får nogen dokumentation for effekten, eller hvem der har gavn af det. Så finder folk jo bare den medicinske cannabis andre steder, og det bliver ikke dokumenteret,” siger hun.

”Patienterne bliver de små”


Afslaget ærgrede først fremmest Mia, fordi hun måtte opgive tanken om at få den medicinske cannabis lovligt. Men det gjorde hende også frustreret, at hun som patient, var nødt til at kæmpe for at få en recept – og endda på noget, hvor der allerede var en forsøgsordning i gang.

”Det er jo patienterne, der bliver de små i det her. Alle dem der ikke har kræfterne til at tage kampen op, fordi overskuddet bare ikke er der, når man også har en sygdom at kæmpe med,” siger hun og ryster lidt opgivende på hovedet, så de små, røde krøller danser om ørene på hende.

”Og så er det jo noget nemmere bare at købe det over nettet. Selvom det også fører en masse usikkerhed med sig.”

Alfa og omega


Mia har dog ikke helt opgivet tanken om at få sig en recept på den medicinske cannabis. Til sin næste konsultation på scleroseklinikken, vil hun forhøre sig igen. Selvom hun ikke har de store forventninger til, at svaret vil være anderledes denne gang.

”Jeg har jo snakket med mange andre, som også har fået et nej. Så jeg har næsten svært ved at tro på, at de skulle have ændret mening, men jeg vil give det et forsøg,” siger Mia.

Men for nu fortsætter hun med at købe sin cannabisolie på det sorte marked.

”Den medicinske cannabis er alfa og omega for mig. Det er mine dråber, der gør, at jeg rent faktisk kan andet end bare at sidde i et hjørne og have ondt af mig selv. Så dem fortsætter jeg med,” afslutter Mia med et smil.

Der er ingen kommentar endnu