Gå til hovedindhold

Middel mod sekundær progressiv sclerose i støbeskeen

23. maj 2016
Kort fortalt

Patienter i det fremskredne sekundære progressive sclerose-stadie kan nu ane en behandlingsmulighed i horisonten. Der er dog lang vej endnu, men et fase 2 studie med et lovende præparat er sat i søen.

Thumbnail

Et new zealandsk biotekfirma har netop opstartet et placebo-kontrolleret fase 2 studie med et nyt lovende præparat mod sekundær progressiv sclerose. 

 

Patienter med sekundær progressiv sclerose har i dag kun begrænsede behandlingsmuligheder.

Sekundær progressiv sclerose mangler behandlingsmulighed

Det fremskredne stadie af sygdommen er kendetegnet ved en vedholdende forværring af invaliditet uafhængig af graden af attakker, og med et alvorligt tab af bevægelse og uafhængighed til følge. 

 

De nuværende lægemidler mod attakvis sclerose virker typisk ikke længere når sygdommen udvikler sig til det sekundære progressive stadie. Hovedparten af attak-ramte patienter vil på et eller andet tidspunkt opleve at sygdommen antager en mere progressiv form. 

 

Derfor er der stor interesse i at finde effektive behandlingsformer, der kan dæmpe symptomerne og bremse forværringen af invaliditet. 

Nedsætter inflammation og reparerer hjernevæv

Det er det new zealandske biotekfirma, Innate Immunotherapeutics, Ltd, der i en pressemeddelelse annoncerer, at de har indlemmet nok patienter til deres fase 2 studie, der skal undersøge effekt og bivirkninger af stoffet, MIS416, mod sekundær progressiv sclerose. 

 

MIS416 er baseret på en mikropartikel fra bakterier, sat sammen med to immun-modulerende molekyler, der samlet set virker ved at ændre balancen af immunsystemet. Det vil hjælpe til at inflammation i hjernen nedbringes, henfaldet myelin fjernes og reparation af beskadliget hjernevæv forbedres.

 

Det er målet at undersøge effekten af gangfunktion, syn, håndfunktion og bevidsthed, samt patienters livskvalitet og evne til at udføre dagligdagsaktiviteter.

 

MIS416 skal tages én gang ugentligt, og det ét-årige studie har allerede færdigbehandlet 13 af de 93 deltagende patienter, der alle tilbydes at fortsætte med præparatet, når studiet er gennemført. 

Store forhåbninger, men lange udsigter

Firmaet forventer, at hvis der opnås positive resultater næste år efter studiet færdiggøres, vil det føre til et partnerskab med et større medicinalfirma om udvikling af et egentligt lægemiddel. 

 

Forskerne har indtil videre store forhåbninger til, at dette stof vil kunne hjælpe sekundær progressive sclerose-patienter med at mindske deres symptomer. Men der er tale om et tidligt stadie i udviklingen af lægemidlet, der sandsynligvis først kan gavne patienterne om en årrække.

Der er ingen kommentar endnu