Gå til hovedindhold

Mig og min poesi: Niels digter om livet med sclerose

12. april 2021
Kort fortalt

Med ord og sætninger arbejder Niels med sit tankermylder og de svære følelser. Han digter, og det har han gjort i fem år, fordi det hjælper.

En besked tikker ind på telefonskærmen midt ude på havet mellem Aarhus og Odden.

“Jeg glemte at sige, at jeg også digter for at bearbejde sorg og bekymringer.”

Det er Niels, der skriver. Og det skrevne gør han sig ofte i, for i løbet af de seneste ti år har han brugt ord som en slags selvterapi, der er blevet til omtrent 30 digte.

”Efter at jeg fik sclerose, begyndte jeg at skrive følelser og tanker ned, når det pressede for meget på. Det var ligesom en måde at få det ud af kroppen på,” forklarer Niels.

”Først nogle år senere gik jeg sådan rigtigt i gang med at stykke ordene sammen til digte. Det første digt, jeg skrev om min sygdom, har jeg kaldt “Den Kroniske Skygge”,” siger han og bladrer igennem sin digtsamling, som han har i en grøn plastikmappe.

Et andet sted


Niels finder “Den Kroniske Skygge” og trækker det ud af plastikchartekket. Fem sider og ni afsnit, der beskriver et sygdomsforløb igennem blottede følelser og ufiltreret ærlighed.

”Når jeg sætter mig og digter, så føles det, som om jeg skærmermig fra resten af verden. Jeg tager mine hørebøffer på, tænder musikken og træder ind i mine følelsers vold. Det er vigtigt for mig, at der er substans og ægte følelser i mine digte,” fortæller Niels.

Det kan bruges


Hvorfor vil man træde derind, hvor det kan gøre ondt? For Niels handler det om at få renset ud i sit tankemylder og få bearbejdet nogle af de svære følelser, der blusser op på dårlige dage.

”Tankemylder kan virkelig være irriterende og ubehageligt, men hvis man tænker over det, er det jo ofte nogle ret reelle tanker og bekymringer. Når jeg skriver det ned, føler jeg, at der kommer noget konstruktivt ud af det,” fortæller Niels.

“Jeg slipper ligesom af med de dårlige følelser, og nogle gange opdager jeg også, at der kan komme klarhed omkring noget, jeg kan have bekymret mig om eller tænkt over,” forklarer han og deler sine bedste råd til dig, der vil prøve:

“Skriv ned! Alle de ord, som beskriver, hvordan du føler, eller hvad du tænker. Skriv dem på din telefon eller en papirblok. Forsøg at opdele ordene eller sætningerne i temaer, så du samler dem, der handler om det samme. Når du får tid, kan du se på temaerne og lege med de ord og sætninger, du tidligere har skrevet. Stykke dem sammen, så de til sidst bliver til et digt.”

Der er ingen kommentar endnu