Gå til hovedindhold

Mig og min stemmekontrol

18. oktober 2021
Kort fortalt

Birgitte Kristensen har haft sclerose siden 1997. I dag har hun meget lidt bevægelighed tilbage i kroppen, men ved hjælp af stemmen kan hun styre og bruge sin iPad- det giver Birgitte en ny form for frihed.

Birgittes iPad ligger på en pude i hendes skød i en perfekt vinkel, så hun kan se alt på skærmen uden selv at holde den. ”Show numbers”, siger Birgitte Kristensen tydeligt til sin iPad, mens tal toner frem ved hver app. ”Open thirtyfive”, lyder den næste kommando fra Birgitte, og pludselig åbner Politikens nyhedsapp.

Det lyder måske ikke særlig vigtigt at kunne bruge sin iPad, men det er det for Birgitte. Hun har meget lidt bevægelighed i armene, siddende i en elektrisk kørestol og brug for hjælp til stort set alt fra toiletbesøg til at klø sig bag øret. Derfor giver det Birgitte en selvstændighed, at hun kan styre sin iPad ved hjælp af stemmen:

”Efterhånden nærmer jeg mig et liv, der minder om alle andres. Jeg skal ikke bede nogen om hjælp til at bruge min iPad, men jeg kan selv gå ind at bruge den.”

En video på Youtube


En dag i midten af 2019 faldt Birgitte over en video på Youtube, hvor en mand i elektrisk kørestol sad foran sin computer. Ved hjælp af sin stemme navigerede han rundt på sin computer så let som ingenting, og her slog tanken Birgitte:

”Han kan ingenting, men så alligevel helt vildt meget ved at hjælp af stemmen. Jeg tænkte, at når han kan, så måtte jeg også kunne.”

I starten opgav Birgitte dog at bruge stemmekontrollen. Men mens Birgitte fortsatte sit liv som vanligt, hang ideen om at bruge stemmekontrollen ved. Et år senere besluttede hun sammen med sine hjælpere at få gang i stemmekontrollen.

Det krævede en stor portion tålmodighed at lære at bruge styresystemet, men nu bruger Birgitte styresystemet helt selv. Derfor er det vigtigste råd fra Birgitte også, at man skal være stædig og blive ved med at øve sig.

Stemmekontrollen Birgitte bruger, er lavet af Apple og virker kun på Apples produkter. Samtidigt skal styresystemet på ens Apple-produkt være IOS 13 eller nyere. Stemmekontrollen fungerer desværre ikke på dansk endnu, derfor skal man tale engelsk, når man vil bruge stemmekontrollen.

Spasmer og begrænsninger


Før Birgitte opdagede stemmekontrollen på sin iPad, var hun afhængig af andres hjælp, hver gang hun ville åbne en app:

”Jeg følte mig begrænset og skulle bede om hjælp hele tiden. Nogle gange prøvede jeg selv og kæmpede for at ramme det, jeg nu skulle ramme. Men så fik jeg med det samme spasmer, og jeg følte mig ude af stand til at kunne noget selv.”

Selvom stemmekontrollen giver Birgitte frirum, og gør hende uafhængig af andres hjælp, er det ikke altid en dans på roser:

”Jeg bliver da frustreret en gang i mellem over ikke at kunne selv. Til tider bliver det for meget altid at skulle bede om hjælp. Ting er ikke kun rosenrødt, bare fordi jeg er uafhængig, når jeg bruger min iPad, men der er ingen tvivl om, at stemmekontrollen skaber et rum, hvor jeg kan klare tingene selv.”

Birgitte kan også åbne hoveddøren med stemmekontrollen, og hun håber på, at det en dag også bliver muligt at styre sin elektriske kørestol med stemmen.

Der er ingen kommentar endnu