Gå til hovedindhold

Mig og min vinproduktion

3. oktober 2019
Kort fortalt

Da 68-årige Gert Nørregaard fik sclerose, lod han det ikke bremse sin aktive livsstil. Han trodser sygdom og det danske vejr og laver i dag sin egen vin på sin nedlagte minkfarm. 

 

Gert Nørregaard

68-årige Gert Nørregaard går mig i møde på gårdspladsen. Da Gert sammen med sin kone Gurli flyttede hen på den lille gård lidt uden for Aabybro i 1980, var staldene fyldt af mink. I dag er burene skiftet ud med afstilkere, drueknusere og gærballoner til Gerts produktion af vin.

Høj arbejdsmoral


Staldene står i en halv hestesko rundt om stuehuset. Da Gert fik sclerose i 1999, pelsede han stadig mink på gården. Men i 2007 måtte han se sig nødsaget til gå på førtidspension – efter først at have forsøgt at klare minkfarmen med et fleksjob. Gert var dog ikke parat til helt at opgive arbejdslivet.

”Jeg har arbejdet hele mit liv. Så det slog hårdt, at jeg ikke længere kunne det samme som før,” fortæller Gert og forklarer, at hans arbejdsmoral også er det, der har hjulpet ham med at holde sig i gang efter arbejdslivet. 

Og Gert havde længe haft lyst til at lave sin egen vin. Så da han skulle finde på noget nyt at bruge sin tid på, fik han de første vinstokke af en ven.

Fra mink til vin


I dag har han 200 vinstokke. Druerne hænger tæt på jorden i store klaser med net rundt om, så fuglene ikke spiser dem. Mens bladene, der afgiver sødestoffer til druerne, vender op mod solen. Gert går mellem vinrækkerne, mens han begejstret øser af sin viden:

”Hver årgang er forskellig. På grund af frosten i foråret har min Madelaine drue, som jeg bruger til hvidvin, næsten ikke blomstret i år. Så der er ikke mange druer at høste. Der er heldigvis nogle Rondo druer til rødvin. Men her er der gået skimmel i bladene, så vi må bare håbe, at de er blevet søde nok,” forklarer han.

Sidste år var en rigtig god sommer med masser af sol. I år har vejret ikke helt været med mig. Men det skal nok blive til nogle flasker vin alligevel

På en god årgang kan Gert lave mellem 250-300 flasker. I år forventer han kun cirka 100. Men det er ikke antallet, der betyder mest for Gert:  

”Jeg laver vin som hobby. Jeg hygger mig med det, og det er det vigtigste,” siger han.

Smed stokken


For et år siden var Gert på et genoptræningsophold på det danske genoptræningssted Montebello i Spanien. Opholdet i det sydeuropæiske vinland fik stor betydning for Gerts vinproduktion:

”Før kunne jeg kun gå 50 meter med stok, før jeg blev træt. Men nu går jeg helt uden stok og har fået to hænder at gøre godt med,” siger Gert.

Rød, hvid og rosé


Under navnet Enghavens Vin laver Gert både hvidvin, rødvin og rosévin. Gert høster druerne med sin kone hvert efterår. Når druerne er i hus, begynder processen med at lave dem til vin.

Det sker i de renoverede stalde, hvor minkene plejede at være.  De huser nu maskiner til at tage stilkene af druerne og til at knuse dem. Hertil kommer store glasballoner, hvor vinen får lov at gære, til den har den helt rigtige alkoholprocent.

Gert nyder hvert et trin i den lange proces. Lige så meget som han nyder et glas af den færdige vin bag træbaren i sin hjemmelavede vinstue.

Gert kan ikke drikke alt vinen selv, griner han. Så hvert år sælger han den overskydende vin på små lokale markeder. Da han ikke længere kan køre bil på grund af sin sclerose. Kører Gert ud i det nordjyske i sin sorte Tuk Tuk, som kan slås ud og blive til en lille butik.

Der er ingen kommentar endnu