Mig og mit Lego: ”Jo mere Lego, jeg bygger, jo bedre har jeg det også”
Lego har altid været en del af Maja Bangs liv. Men da hun fik sclerose, opdagede hun, at klodserne ikke kun var hyggelige at sidde og bygge med for sjov – de kunne faktisk hjælpe hende.

Håndsæben på badeværelset er i Lego-dispensere, småkagerne er i Lego-krukker, sengen er redt med Lego-sengetøj, og en reol fra gulv til loft fyldt med kasser med Lego-klodser dækker hele venstre side af soveværelset.
I stuen skuer Lego-figurer i form af R2-D2, Wall-E, BB-8 og diverse andre karakterer udover rummet, og på et bord i midten af stuen står en stor rutsjebane og en karrusel i Lego – begge dele er elektroniske og kan køre rundt.
Et mekka for Lego-elskere
Indretningen af 47-årige Maja Bangs hjem gør det ret tydeligt, hvordan hun har det med Lego. Hun kalder selv sit hjem for ’Et mekka for Lego-elskere.
”Jeg er kæmpe fan af Lego. Det har jeg været, siden jeg var barn. Det har været en stor del af min barndom, og jeg har ikke sluppet det siden,” siger Maja.
Hjemmet med de mange Lego-klodser deler hun med sin mand og deres to børn – en 18-årig dreng og en pige på 16 år. Kærligheden til de små klodser har de begge arvet, så deres værelser bugner også med Lego.
Finmotorikken og koncentrationen øves
I perioder bruger Maja fem til syv timer om dagen på at bygge med Lego. Både fordi hun elsker det, men også fordi det hjælper hende. I november 1998 fik Maja nemlig konstateret attakvis sclerose. En diagnose, der i dag gør, at hun er blevet førtidspensionist på grund af sclerosetræthed.
Hun har ikke haft et attak i to år, men den damptromlende træthed rammer hende stadig. Derudover er hendes balance påvirket, koncentrationen er ikke, som den har været, og hendes finmotorik i hænderne er også ramt. Et tidligere attak har gjort hende farveblind, så hun har svært ved at skelne farver.
”Jeg havde et attak på højre hånd og fik kraftnedsættelse på venstre for omkring 4-5 år siden. Så byggede jeg broderi- og perlemønstre med mosaik-Lego med de små en-til-en klodser. På den måde fik jeg trænet finmotorikken i mine hænder,” forklarer Maja og fortsætter:
”Lego gør på flere måder noget godt for mig i forhold til min sclerose. Når jeg bygger, træner jeg også mine øjne til at skelne farver, når jeg skal finde de rigtige byggeklodser. Og så er det god træning for min koncentration.”
En spirende følelse i maven
De farvede små byggeklodser har hjulpet Maja, givet hende glæde gennem hele livet, og samtidig har de givet hende en masse gode venner. Når hun bliver spurgt om, hvad Lego betyder for hende, falder svaret derfor prompte.
”Alt! Ej, det betyder meget for mig. Det har givet mig hjælp til min sygdom og givet mig et kæmpe netværk af kammerater over hele verden. Det giver mig mulighed for at koble af. Når jeg skal til et stort Lego-event, så får jeg den der spirende følelse i maven: ’Jaa, jeg skal med!’,” siger Maja begejstret.
Hendes hjem bugner af Lego, og nogle vil måske tænke, at det er lidt meget. Men som Maja siger:
”Jo mere Lego, jeg bygger, jo bedre har jeg det også.”