Gå til hovedindhold

Mindeord for Ole A. Busck

19. februar 2019
Kort fortalt

Forlagsboghandler, fhv. præsident i Scleroseforeningen, Ole A. Busck, Ridder af 1. grad, er død 81 år.

Formand for Scleroseforeningen, advokat (H) Christian L. Bardenfleth skriver mindeord:

Ole A. Busck

Forlagsboghandler og Oberstløjtnant

Gennem mere end 40 år var Ole A. Busck en af bogbranchens mest markante personligheder. Han drev det gamle familieforetagende Arnold Busck i Købmagergade, som i dag er Danmarks største og ældste kapitalkæde af boghandlere, og i mere end 20 år var han formand for Den Danske Forlæggerforening. Herudover havde Ole A. Busck også en militær karriere som oberstløjtnant.

Derfor var der da heller ingen tvivl om, at Scleroseforeningens daværende mangeårige præsident Ernst Klæbel så helt rigtig, da han i 1991 fik Ole A. Busck tilknyttet Scleroseforeningen, først som medlem af Oplysningsudvalget.

Hustru med sclerose

Ole A. Buscks hustru Svit Busck fik som ung konstateret sclerose, og dengang var der langt fra de samme behandlingsmuligheder, som der heldigvis forefindes i dag.

Dette satte Ole A. Busck sig for at gøre noget ved, da han efter få år afløste Ernst Klæbel som præsident i 1996 – en post han bestred helt frem til 2008. Og i 1998 blev Ole A. Busck, som den første dansker, valgt som vicepræsident i MSIF (Multiple Sclerosis International Federation), hvor han sad frem til 2009.

H.M. Dronningen sammen med Ole A. Busck og foreningens nuværende formand Christian L. Bardenfleth til Scleroseforeningens 50 års jubilæum

Modtager af Scleroseprisen

I 2007 modtog Ole A. Busck Scleroseforeningens fornemste pris Scleroseprisen.

Det blev for Ole A. Busck en hjertesag at hjælpe mennesker med sclerose. Med sin enestående og dybt engagerede indsats, hvor han på sin egen myndige, stille og diplomatiske facon var involveret i alle væsentlige beslutninger, var han en af drivkræfterne bag at udvikle og bevare Scleroseforeningen og at sikre, at der kom nye og bedre behandlingsmuligheder til, som bevirkede, at mennesker med sclerose fik en bedre hverdag med øget livskvalitet.

Vellidt af alle

Men ikke nok med dette, så nød alle i Scleroseforeningen stor glæde og gavn af hans unikke menneskelige kvaliteter. For Ole A. Busck kunne tale med høj som lav, og alle blev mødt med et fast håndtryk og hans venlige smil. En sand gentleman i ordets egentlige forstand – redelig, troværdig og dertil fuld af lune.

Gennem meget tætte venskabsbånd mellem familien Busck og familien Bardenfleth i mere end 50 år var jeg så heldig også at kende Ole godt privat, og det var ham, som tilbage i 2006 opfordrede mig til at stille op som formand for Scleroseforeningen.

Kendetegnet ved kærlighed og handlekraft

Alle, som kendte Ole privat, og som har fulgt ham og familien igennem mange år, har altid beundret ham for den måde, hvorpå han taklede det at have sclerose tæt inde på livet. Også her udviste Ole handlekraft, godt kammeratskab, kærlighed og overskud. Ole står for mig og mange andre som et forbillede også i den forbindelse.

Mine varme tanker går i denne stund til Peter, Helle og Susanne med familier. I skal alle vide, at vi er rigtig mange, som i den grad kommer til at savne Ole.

Æret være hans minde.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.