Mindre stress for nogle børnefamilier med sclerose under coronaperioden
Flere yngre børnefamilier med sclerose tæt inde på livet har oplevet at føle sig mindre stressede i corona-perioden, viser en ny stor undersøgelse af Scleroseforeningen.
For 38 procent har coronasituationen ligefrem haft en positiv effekt på deres liv til en vis grad, og det gør sig særligt gældende for de yngre børnefamilier.

Coronavirus har vendt op og ned på meget i vores hverdag – og særligt i den periode, hvor institutions- og skolebørn var nødt vil at være derhjemme hver dag. Men faktisk har flere yngre børnefamilier med sclerose tæt inde på livet oplevet at føle sig mindre stressede i perioden. Det viser en ny stor undersøgelse, som Scleroseforeningen har foretaget for et par uger siden.
For 38 procent har coronasituationen ligefrem haft en positiv effekt på deres liv til en vis grad, og det gør sig særligt gældende for de yngre børnefamilier.
Det er nemlig primært de 18-39-årige med sclerose, der har hjemmeboende børn, som svarer, at de har oplevet at blive mindre stresset, og at corona-tiden har haft en positiv effekt på deres liv.
Det overrasker ikke Karin Elisabeth Jaspers, psykolog og faglig koordinator i Scleroseforeningen, at en flere mennesker med sclerose, der har hjemmeboende børn, har oplevet et mindre pres under corona-karantænen.
”Man sparer mange kræfter ved ikke at skulle afsted hver dag. Bare dét ikke at skulle ud ad døren om morgenen, og man ikke skal køre børnene i skole, det sparer transporttid, og det giver en mere rolig start på dagen,” siger hun.
Mere tid med børnene
Scleroseforeningens psykologer har dog i perioden også hørt fra flere forældre, at de har følt sig meget ”på” med børnene hjemme hele dagen, at det tappede dem for energi, fordi de ikke fik pauser i løbet af dagen, og de glædede sig til at få mere tid til at lade op, når børnene igen skulle afsted i skole.
Og det gælder nok en del familier, hvor en af forældrene har sclerose, vurderer Karin Elisabeth Jaspers. Dog viser den nye undersøgelse, at hver tredje peger på, at det positive ved coronasituationen er, at de har haft mere tid sammen med deres børn.
Blandt andet lyder det fra en af dem, der har besvaret rundspørgen:
”Jeg er faktisk overrasket over, men meget glad for, at jeg til trods for udfordringer med hjemmearbejde, nødundervisning for to børn, sclerosetræthed og alle de andre gøremål kunne få hverdagen til at hænge sammen på en ganske god måde. Jeg fik god hjælp af både mand, børn og arbejdsplads til at få skabt gode rammer for mig i forhold til de udfordringer, jeg oplever som følge af min sygdom, og det er jeg taknemlig for.”
Mens en anden beskriver perioden sådan:
”Der er mere tid til nærvær og fordybelse, tid til at afslutte dagen med et spil, musik og et godt grin.”
Det giver også god mening, at nogle familier har oplevet en øget ro og mere samvær i perioden, fortæller Karin Elisabeth Jaspers:
”Indimellem hører vi fra forældre, der er bekymrede for deres teenagere, der spiller meget computer og har mere brug for at spille med kammeraterne end at sidde i sofaen sammen med mor og far. Alligevel har den her periode har givet flere forældre mere tid sammen med deres teenagere, end de normalt har,” siger Karin Elisabeth Jaspers.
Også ramt af udmattelse
Men for mange med overvældende sclerosetræthed har hjemmeskole og måske hjemmearbejde oveni været en trættende tid.
For eksempel skriver en af dem, der har svaret i rundspørgen, at ”den største udfordring i corona-perioden har været at få familielivet til at fungere, når min mand arbejder hjemmefra, og vores barn også skulle passes af os. Samtidig har min fysioterapi været stand-by med negative konsekvenser for min gangfunktion. Det har i det hele taget været meget opslidende.”
De fleste i undersøgelsen svarer, at den positive effekt særligt skyldes, at de har haft mere tid til at klare praktiske gøremål, og at de også har haft en øget opmærksomhed på det, der er vigtigt for dem.
For nogle nydiagnosticerede har perioden, hvor alle har holdt sig meget derhjemme, haft en anden og også positiv betydning, fortæller Karin Elisabeth Jaspers:
”Nogle af vores medlemmer, der lige har fået diagnosen, fortæller, at de har været glade for ikke at skulle mødes med nogen i den periode. For det kan de simpelthen ikke rumme. Så det har været rart med den pause, hvor de ikke har skulle forholde sig til familien og venner. Det har de faktisk været glade for.”
Mange ældre isolerer sig
Den nye undersøgelse viser blandt andet også, at hver tredje med sclerose har isoleret sig i deres hjem, fordi de har været bange for at blive smittet med COVID-19. Særligt mennesker med sclerose over 60 år har isoleret sig, viser undersøgelsen.
Der er en del andre hensyn, mennesker med sclerose også tager for at undgå at blive smittet med coronavirus. Blandt andet viser undersøgelsen, at 29% af dem, der har svaret, undgår offentlig transport og 25% tager ikke på indkøb. 20% har ægtefæller eller børn, der tager hensyn til sygdommen og derfor heller ikke ser andre.
Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen er lavet af Scleroseforeningen i maj 2020 for at afdække, hvordan mennesker med sclerose har haft det i tiden med coronavirus.
Antal respondenter: 406 personer, heraf 293 kvinder og 113 mænd
Respondenternes alder: Størstedelen af respondenterne er mellem 40 og 70 år, men undersøgelsen har svar fra alle i alderen 18-90+ år.
Type af sclerose: 58% af respondenterne har attakvis sclerose, 24% har sekundær progressiv sclerose og 15% har primær progressiv sclerose. De resterende 12% har en uafklaret diagnose eller en søstersygdom til sclerose.