Gå til hovedindhold
TemaMød en forskerSe hele temaet

Mød en forsker: Magnus skaber vigtig viden om sclerose hos børn

23. april 2021
Kort fortalt

I flere år har Magnus lagt sin tid og viden i at forske i sclerose i barndommen. Han er en af de dygtige forskere, som har fået økonomisk støtte af Scleroseforeningen. Hvert år uddeler Scleroseforeningen 15 millioner kroner til forskning. 

Hvad handler din forskning om?


Min forskning omhandler børn, som får sclerose før 18 års alderen. Vi har set på, om disse børn diagnosticeres rettidigt i Danmark, og hvordan de klarer sig i skolen og i forhold til psykiske sygdomme.

Jeg prøver også at forbedre, at læger tidligere i forløbet kan være sikre på, at børnene har sclerose, hvilket forhåbentligt vil bidrage til, at børnene kan få den rette hjælp og behandling tidligt i forløbet.

Derudover undersøger jeg, hvordan det påvirker forældre at have et barn med en kronisk sygdom såsom sclerose i forhold til tilknytning til arbejdsmarkedet, depression og dødelighed.

Hvad har I fundet ud af?


Vi har fundet ud af, at cirka 10 børn under 18 år i Danmark hvert år får sclerose. Det svarer til, at 2-3% af personer med sclerose har debut før 18-årsalderen, og af dem har langt størstedelen debut fra 15-18 års alderen. Det er yderst sjældent at få sclerose før 11 års alderen. I Danmark lever omkring 30 børn under 18 år med sclerose.

Vi har også fundet ud af, at børn med sclerose klarer sig fint i skolen, men til bruger de oftere psykolog/psykiater og har et højere forbrug af medicin mod psykiske forstyrrelser.

Desuden ser det ud til, at det påvirker forældrene at have et barn med en kronisk sygdom, men de resultater har vi ikke endeligt opgjort endnu.

Hvorfor er din forskning vigtig?


Det er vigtigt at kortlægge udbredningen og diagnostik af sclerose hos børn, så vi kender til, hvor mange børn det drejer sig om, og så vi kan hjælpe børnene bedst muligt.

Hvad betyder Scleroseforeningens støtte?


Jeg ville ikke have kunne lave mine forskningsprojekter uden den økonomiske støtte fra Scleroseforeningen.

! De tre hurtige !

Teater eller biograf?
Det afhænger lidt af indholdet, men jeg er vild med musicals.

Computer eller Pipette?
Må man vælge nintendo?

Cykel eller bil? 
Helt klart motorcykel. 

Der er ingen kommentar endnu