Gå til hovedindhold
TemaMød en forskerSe hele temaet

Mød en forsker: Maria vil forudse din fremtid med sclerose

13. august 2021
Kort fortalt

Hvert år uddeler Scleroseforeningen ml. 16 og 18 millioner kroner til livsvigtig forskning i sclerose. Maria Louise Elkjær er en af de forskere, som har fået del i midlerne for at skabe ny viden om sclerose. Læs med og find ud af, hvorfor netop Marias forskning kan gøre en forskel for mennesker med sclerose. 

Min forskning handler om... de sygdomsmekanismer, som sker i hjernen hos mennesker med progressiv sclerose. Vi ved alt for lidt om det stadie af sygdommen, og der findes heller ingen effektive behandlinger mod netop den type af sclerose. Det forsøger jeg at lave om på. Jeg prøver at finde frem til forskellige biomarkører (red: biologisk stof fra kroppen, som kan sige noget om vores helbred), som bla. kan bruges til at forudse, hvordan sygdommen vil udvikle sig og hvilken behandling der vil være mest gavnlig for den enkelte. 

Jeg undersøger helt konkret... hvilke forskellige skader der ses i hjernen hos patienter med progressiv sclerose. Ved at kortlægge og få en ordentlig forståelse af, hvad der sker, og hvordan vi kan aflæse de her skader, kan vi muligvis finde frem til nogle vigtige biomarkører, som kan hjælpe os med at se, hvordan sygdommen vil påvirke senere hen. 

Min forskning er vigtig for mennesker med sclerose, fordi... den gør os klogere på sygdommen, og kan bruges til at finde nye måder at behandle sygdommen, og måske endda nå dertil, hvor vi en dag kan helbrede mennesker, der får sclerose. 

Scleroseforeningens økonomiske støtte betyder... alt. Der er ikke meget økonomisk støtte i forskningsverdenen, så Scleroseforeningens midler har betydet, at jeg kan fortsætte min forskning. Den har særligt finansieret min løn og muligheden for, at vi kan bruge nogle af de nyeste genetiske metoder, som gør vores forskning banebrydende.

Er du nysgerrig efter at finde ud af mere om forskningen, som Lina laver? Så skal du bare klikke her.

! De tre hurtige !

Biograf eller teater?

Begge, selvom det – også før corona – sker alt for sjældent.

Pipette eller computer?

Først pipette og så computer for at se, hvad jeg fandt, da jeg brugte pipetten.

Cykel eller bil?

Cykel, men jeg låner en bil, når jeg skal langt væk fra Odense og ud i den danske natur med familiens labrador retriever, Lukas. 

Der er ingen kommentar endnu