Gå til hovedindhold

Mød en forsker: Maria vil kunne forudse fremtiden med sclerose

13. august 2021
Kort fortalt

I 2020 uddelte Scleroseforeningen 18 millioner kroner til den livsvigtige forskning i sclerose. Én af de forskere, som har fået del i midlerne, og som skaber ny viden om sclerose, er Maria Louise Elkjær. Læs med og find ud af, hvorfor netop hendes forskning kan gøre en forskel for mennesker, som lever med sclerose. 

Min forskning handler om... de sygdomsmekanismer, som sker i hjernen hos mennesker med progressiv sclerose. Vi ved alt for lidt om det stadie af sygdommen, og der findes heller ingen effektive behandlinger mod netop den type af sclerose. Det forsøger jeg at lave om på. Jeg prøver at finde frem til forskellige markører, som bla. kan bruges til at forudse, hvordan sygdommen vil udvikle sig og hvilken behandling der vil være mest gavnlig for den enkelte. 

Jeg undersøger helt konkret... hvilke forskellige læsionstyper der er i hjernen hos patienter med progressiv sclerose. Ved at kortlægge og få en ordentlig forståelse af, hvad der sker og hvordan vi kan aflæse de her læsionstyper, kan vi muligvis finde frem til nogle vigtige markører, som kan hjælpe os med at se, hvordan sygdommen vil påvirke senere hen. 

Min forskning er vigtig for mennesker med sclerose, fordi... den gør os klogere på sygdommen, og kan bruges til at finde nye måder at behandle sygdommen og måske endda nå dertil, hvor vi en dag kan helbrede for sclerose. 

Scleroseforeningens økonomiske støtte betyder... alt. Der er ikke meget økonomisk støtte i forskningsverdenen, så Scleroseforeningens midler har betydet, at jeg kan fortsætte min forskning. Den har særligt finansieret min løn og muligheden for, at vi kan bruge nogle af de nyeste genetiske metoder, som gør vores forskning banebrydende.

Er du nysgerrig efter at finde ud af mere om forskningen, som Lina laver? Så skal du bare klikke her.

! De tre hurtige !

Biograf eller teater?

Begge, selvom det – også før corona – sker alt for sjældent.

Pipette eller computer?

Først pipette og så computer for at se, hvad jeg fandt, da jeg brugte pipetten.

Cykel eller bil?

Cykel, men jeg låner en bil, når jeg skal langt væk fra Odense og ud i den danske natur med familiens labrador retriever, Lukas. 

Der er ingen kommentar endnu