Gå til hovedindhold

Multisygdom er den største udfordring for det moderne sygehus i den vestlige verden

19. januar 2017
Kort fortalt

Folk med flere kroniske sygdomme er det moderne sygehus’ største ­udfordring, og praktiserende læger har en afgørende rolle for patienter, der er multisyge. Sådan siger professor Mogens Vestergaard.

Thumbnail

 

Mange mennesker med scle­rose kæmper med flere sygdomme ud over deres sclerose. Tilstanden kaldes multisygdom eller multimorbiditet. Spørger man Mogens Vestergaard, der er praktiserende læge, professor i almen medicin og beskæftiger sig med netop multisygdom, så er der ingen tvivl om, at multisygdom er den største udfordring for det moderne sygehus i den vestlige verden.

»Der kommer flere ældre mennesker, og de lever længere med deres kroniske lidelser. Det resulterer i sidste ende i flere med multimorbiditet, og mange af udgifterne i sundhedsvæsenet går til at behandle disse mennesker,« siger Mogens Vestergaard.

Multisygdom er ifølge ham ikke kun en byrde for sundhedsvæsenets udgiftssposter, men også for patienten på grund af den effekt, det har på kroppen at have flere sygdomme. Samtidig er behandling af multisygdom besværligt for patienten.

»Det kan blive meget krævende at være patient. Man skal huske at tage flere præparater og har mange besøg hos lægen. Og sundhedsvæsenet er indrettet, så patienten kan risikere at skulle af sted flere gange om ugen,« siger han.

Tværfaglighed og den praktiserende læge er vejen frem

Mogens Vestergaard fortæller, at hvis man spørger patienterne, hvad der er vigtigt for dem, så er gode relationer til lægen og sammenhængende forløb afgørende. Men ifølge ham er sammenhæng et af kerneproblemerne i sundhedsvæsenet lige nu.

»Vi har indrettet sundhedsvæsenet til at være meget specialiseret, og det giver høj kvalitet på de enkelte områder. Men bivirkningen er, at afdelingerne bliver så specialiserede, at lægerne kan have svært ved at tage højde for andre forhold, der ikke har med deres speciale at gøre. Derfor risikerer man, at patienter med flere sygdomme kan have svært ved at få en god helhedsbehandling,« siger Mogens Vester­gaard.

Ifølge ham skal der være meget større samarbejde mellem eksperterne på sygehusene, og indsatsen skal koordineres tværfagligt. Samtidig er han overbevist om, at de kommunale tilbud og den praktiserende læge har en afgørende rolle for patienter med multisygdom og deres forløb.

»Lige nu bygger vi supersygehuse. Det har den konsekvens, at patienterne har længere til hospitalet, når de skal indlægges, og at de er indlagt i kortere tid. Derfor vil patienterne være mere syge, når de bliver udskrevet. Det resulterer i en større opgave for den praktiserende læge og for de kommunale indsatser og tilbud. Derfor er politikerne nødt til at få øjnene op for, at der skal investeres i det nære sundhedsvæsen,« slutter han. 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.