Gå til hovedindhold
TemaVredeSe hele temaet

Når vreden viser sit ansigt i børnefamilier

2. november 2021
Kort fortalt

Når du får sclerose kan øget vrede kommer til at fylde, derfor kan det ske, at du oftere bliver vred. Går vreden ud over dine børn, kan det have konsekvenser for barnet.  

For nogle mennesker med sclerose opstår vrede lettere, og det kan gå ud over dine børn. 50% af dem med sclerose svarer i en ny undersøgelse lavet af Scleroseforeningen, at de oftest skælder ud på deres hjemmeboende børn. Vreden kan opstå, fordi du rent kognitivt oplever lettere at miste overblikket, blive træt og glemme, så er det lettere at føle sig truet og utryg. Sker det, vil vreden vokse, forklarer Jannie Engelbrecht, som er neuropsykolog på Sclerosehospitalet i Ry.

Når vreden opstår, skal frontallapperne kontrollere, om vreden skal have frit løb eller skal hæmmes. Sidder der plaks i forbindelserne mellem frontallapperne og den midterste del af hjernen, hvor vrede opstår, kan det tage længere tid for frontallapperne at tilpasse eller hæmme vreden. Den ekstra tid kan være nok til, at frontallapperne ikke når at stoppe vreden, før den kommer til udtryk:

”Vrede kan opstå, når kognitive symptomer skaber utryghed. Det kan også ske, når ens identitet bliver ændret ved at få en kronisk sygdom. Har frontallapperne samtidigt sværere at kontrollerer vreden, så får man flere vredesudbrud,” forklarer Jannie Engelbrecht.

Når sclerose skælder ud

Fordi Sclerose påvirker hjernen, er det til tider sclerose, der skælder ud og ikke en selv. For at undersøge, om det er sclerose, der skælder ud, kan du se på følgende punkter fra Jannie Engelbrecht:

  • hvor ofte du var vred, før du fik sclerose
  • om vreden opstår over noget, som normalt ikke gjorde dig vred
  • er meget stærkere end før du fik diagnosen

Sclerose og vrede i tal

36% af mennesker med sclerose oplever, at de lettere bliver vrede, efter de har fået sclerose. Det viser en ny undersøgelse af Scleroseforeningen. Af dem oplever 73%, at der skal mindre til før de bliver vrede, mens 54% bliver oftere vred end før.

Vrede og børn

Vrede påvirker ikke kun dig selv, men kan også påvirke din familie og børn. I en ny undersøgelse af Scleroseforeningen svarer 66%, at de skælder ud eller råber, når de er vrede. Hvis vreden rettes mod børn, kan det have konsekvenser:

”Når børn bliver skældt meget ud, kan det gøre dem utrygge, føle sig forkerte og uelsket. Samtidigt kan børn nemt få skyldfølelse over at blive skældt ud,” fortæller Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter.

Det ser Christina Abildgaard, som er Marte Meo supervisor og familievejleder også:

”Jo mere skæld, jo mere utrygt bliver barnet, og jo mere bliver det signaleret til barnet, at det ikke er velkomment. Opstår vreden som en trold af en æske, så vil barnet også være mere på vagt for at aflæse forældrene.”

Skæld ud påvirker ikke kun barnet, når det får skæld ud, det kan for nogle børn også trække lange spor ind i ungdoms- og voksenlivet, fordi børn kan vende skylden indad:

”Nogle børn udvikler lavt selvværd efter meget skæld ud, og det kan udvikle sig til en depression,” fortæller Christina Abildgaard.

 

Det sårer mine børn, og de bliver bange for, at jeg er sprængfarlig i utide.

Anonym i Scleroseforeningens undersøgelse

Mine børn trækker sig fra mig, de ved ikke, hvor de har mig.

Anonym i Scleroseforeningens undersøgelse

Det er jo sclerose, der skælder ud

Du har måske talt med dine børn om det, hvis har du tendens til lettere at blive vred og skælde ud som følge af din sclerose. Dine børn ved måske godt, at det er din sclerose, der skælder ud. Det er dog ikke ensbetydende med, at når din sclerose skælder ud, er en formidlende omstændighed. Børn påvirkes nemlig negativt alligevel:

”Der er ingen tvivl om, når barnet kan hænge skæld ud på sclerose-knagen, så er det nemmere at finde en grund til, hvorfor mor overreagerer. Men vreden påvirker stadig børn negativt, selvom det kan hænges op på sclerose,” fortæller Preben Engelbrekt. 

Det er stadig nødvendigt, at du snakker med dine børn om, at det er sclerose, der er skyld i, at du skælder ud. Det kan hjælpe dit barn til at forstå, at det ikke er uelsket, og det ikke er deres skyld, at du skælder ud:

”Det skal nærmest siges så meget, at barnet er ved at få nok af at høre det, så de ikke går med skyldfølelse,” forklarer Preben Engelbrekt.

”Når børnene ved, at det er på grund af sclerose, at mor eller far skælder ud, kan det hjælpe børnene med at se, at det ikke er på grund af dem, der bliver skældt ud, men de vil stadig være på vagt og blive påvirket negativt. Der skal tales om sclerose, og de vilkår det giver,” tilføjer Christina Abildgaard.

Stemningen i hjemmet kan nemt smitte barnet. Er du oftere vred, kan din afmagt og frustrationer smitte af på dit barn:

”De følelser vi har som forældre, bliver spejlet over på børnene. Børn svømmer i det vand, vi putter dem i,” slutter Christina Abildgaard.  

Når vreden går ud over børn

50% dem med sclerose svarer, at de oftest bliver vrede på deres hjemmeboende børn. Samtidigt svarer 66%, at de oftere råber og skælder ud på den, de er vrede på, det viser en ny undersøgelse fra Scleroseforeningen

I situationer med børnene, hvor jeg har været lidt for vred, tænker jeg selvfølgelig, at det ikke er rart for dem, og at de måske bliver lidt bange for mig. Og det giver mig voldsomt dårlig samvittighed. Så jeg får altid sagt undskyld til dem bagefter og snakket med dem om, at jeg ikke er glad for, at jeg blev så vred.

Anonym i Scleroseforeningens undersøgelse

Der er ingen kommentar endnu