Gå til hovedindhold

Nanomedicin indtager scenen, del 2

7. august 2017
Kort fortalt

Nanomedicin åbner en ny æra i behandling af sclerose. Her præsenteres den anden af to nye målrettede metoder, der netop er offentliggjort. Denne gang nanopartikler, der kan kan fremme tolerancen overfor myelin.

Thumbnail

Som vi skrev om i sidste uge, så har to uafhængige studier netop offentliggjort hver deres metode til at udnytte nano-teknologi til at bremse sclerose i mus. Målet er at forhindre autoimmune skader og at skabe tolerance i kroppen.

I dette andet studie har forskere fra University of Maryland i USA undersøgt muligheden for at udnytte nanopartikler til at transportere stumper af myelin-molekyler frem til kroppens immunceller.

Tolerance overfor myelin

Og hvad skal det gøre godt for?

Jo, den autoimmunitet, der ses ved sclerose skyldes især, at kroppens immunceller fejlagtigt ser det nerveisolerende materiale, myelin, som ’fremmed’, og derfor angriber myelinskederne omkring nerverne.

Hos personer uden sclerose, vil myelin ikke tolkes som fremmed, og nyere undersøgelser tyder på, at måden myelin vises overfor immuncellerne (hvordan og hvor meget myelin), er afgørende for om det bliver hot or not – om immunsystemet drives mod tolerance eller inflammation, altså om man udvikler sclerose eller ej.

På baggrund af denne formodning, har de amerikanske forskere udviklet særlige nano-partikler, der kan bære et vist antal myelin-molekyler, og som kan bevæge sig rundt i lymfesystemet og ophobe sig i lymfeknuder - stedet hvor immunceller scanner kroppens molekyler og tager stilling til hvilke, der er ’fremmede’ og skal bekæmpes. 

Nanopartikler beklædt med myelin

Nanopartiklerne er gjort fluorescerende, så forskerne kan følge dem rundt i forsøgsmus. Efter flere forsøg fandt forskerne frem til det mest optimale antal myelin-molekyler pr nanopartikel, der gjorde musenes immunsystem tolerant overfor myelin.

Forskerne kunne altså vha. nanopartikler beklædt med myelin, stimulere immunsystemet til at udvikle tolerance overfor myelin og forhindre autoimmune angreb.

Det er endnu uvist hvor lang tid, der går før metoden finder vej til forsøg i mennesker, men forskerne vurderer, at teknikken kan bane vejen for en helt ny generation af målrettet og selektiv nanomedicin:

”I modsætning til de nuværende sclerosemidler, der svækker immunsystemet over en bred kam, vil vi med nanomedicin kunne designe behandling, der nedtoner overaktive immunreaktioner mens vitale funktioner bibeholdes. Det vil betyde mere specifik terapi uden bivirkninger”, udtaler hovedforfatter på studiet, Krystina Hess.

Genskaber immunbalance uden bivirkninger

Ligesom LIFNano-metoden beskrevet i sidste uge, er denne nanoteknologiske metode også fri for bivirkninger.

Der er nemlig ikke tale om at tilføre kroppen syntetiske lægemidler, men i højere grad at række kroppen en hjælpende hånd med at skubbe en ugunstig ubalance i immunsystemet mod en mere naturlig tolerance-balance.

Man kan læses mere om studiet her.

Der er ingen kommentar endnu