Gå til hovedindhold
TemaAlternativ behandlingSe hele temaet

Naturmedicin roder med din sikkerhed

19. oktober 2020
Kort fortalt

Mange mennesker med sclerose vil gerne gøre noget selv for at holde sygdommen i ro. Blandt andet gennem naturmedicin og kosttilskud. Men er det sikkert at tage sammen med sclerosemedicin? Ikke altid.

Illustration: Lotte Andkilde.

Størstedelen af mennesker med sclerose bruger naturmedicin eller kosttilskud, men hele 63 procent har ikke talt med deres behandler om det. Det viser Scleroseforeningens nye undersøgelse. Den er sat i værk for at blive klogere på, hvordan man kan øge sikkerheden for de 85 procent af mennesker med sclerose, der tager naturmedicin.

”Vi ville gerne vide, om og hvor meget mennesker med sclerose taler med deres læge om deres naturmedicin eller kosttilskud, og på baggrund af den viden hjælpe dem til at styrke deres sikkerhed i verdenen af naturmedicin og kosttilskud,” fortæller Sofie Olsgaard Bergien, der er forskningsmedarbejder i Scleroseforeningen og står bag undersøgelsen.

Er sikkerheden et problem?

76 procent af dem, der tager naturmedicin, får samtidig traditionel behandling mod sclerose. Op mod halvdelen tror, at naturmedicin og kosttilskud kan have en effekt på den traditionelle sclerosebehandling, og de fleste tror, at effekten vil være positiv. Men faktisk viser undersøgelsen, at det kan være uhensigtsmæssigt at kombinere nogle former for naturmedicin med noget af den medicin, mennesker med sclerose bruger.

”Jeg håber, at undersøgelsen kan gøre det klart, at det ikke bare er ufarligt at bruge naturmedicin og kosttilskud, og at det kan være en god ide at informere sin behandler om den naturmedicin og/eller det kosttilskud, man tager,” siger Sofie Olsgaard Bergien.

For at du kan være mere sikker, er det også vigtigt, at din behandler lytter til dig – og at du også selv åbner for en dialog.

”Mange har den tanke, at hvis det er vigtigt at tale med behandleren om, så havde behandleren selv bragt det op. Jeg tror, at det, der skal til, for at patienterne taler om det, er en åbenhed fra behandlernes side. Hvis de aldrig har spurgt til det, hvordan skal patienterne så vide, at det er en god ide at fortælle sin behandler om den naturmedicin og det kosttilskud, man bruger?” siger Sofie Olsgaard Bergien.

Hvorfor taler vi ikke om naturmedicin?

Behandlernes tøven med at bringe emnet op kan skyldes en usikkerhed på området, fortæller Stefan Gustavsen, der er læge og ph.d.-studerende.

”Jeg tror, at grunden til, at mange læger har svært ved at tale om det, er, at der ikke er nok viden på området. Der er lige nu ingen fyldestgørende oversigt over mulige interaktioner, og det gør det vanskeligt at integrere den aktuelle viden om naturmedicin i den gængse sclerosebehandling,” forklarer Stefan Gustavsen, der har været med til at udforme undersøgelsen.

Vi skal bygge bro mellem to verdener

Et bud på, hvordan man kan øge sikkerheden for mennesker med sclerose, når de bruger naturmedicin, kan ifølge Stefan Gustavsen være et samarbejde mellem den konventionelle verden og den alternative verden.

”Hvis vi ikke får de to verdener til at arbejde sammen, har man patienter, som kan bruge en række alternative produkter, som kan have indvirkning på den medicin, lægen udskriver. Man finder derfor aldrig ud af, hvorfor en bestemt behandling ikke virker efter hensigten, hvis en af grundene er, at patienten har taget store doser af et naturlægemiddel, der kan have indflydelse på patientens sclerosemedicin eller symptomlindrende behandling,” siger Stefan Gustavsen. Han slår fast, at man som patient ikke kan forvente, at behandlerne ved alt om naturmedicin og kosttilskud, men at de kan være med til at vurdere, om et bestemt produkt kan have indflydelse på virkningen af den medicin, de udskriver.

Sofie Olsgaard Bergien håber, at den nye undersøgelse kan føre endnu mere viden med sig.

”Der er stadig mange kombinationer af sclerosemedicin og naturmedicin, vi ikke ved ret meget om, så vi håber, at den viden, vi har fundet ud af mangler, kan blive produceret i fremtiden,” forklarer Sofie Olsgaard Bergien.

Du skal være ekstra opmærksom...

hvis du bruger cannabis, ginseng eller gingko biloba. Du kan læse mere om hvorfor her: https://www.scleroseforeningen.dk/tal-med-din-behandler

Hvad er naturmedicin og kosttilskud?

Naturmedicin er plante- og naturlægemidler, stærke vitaminer og mineraler samt homøopatiske lægemidler. Naturmedicin skal godkendes af Lægemiddelstyrelsen.

Kosttilskud er kostsupplerende produkter, der kan indeholde vitaminer, mineraler, plantedele og/eller animalske produkter, der er udvundet fra naturlige kilder eller er kemisk fremstillet. Kosttilskud reguleres af Fødevarestyrelsen.

Der er ingen kommentar endnu