Neurolog: ”Der er et kæmpe potentiale i mikrobiotaen”
Eksperter håber, at kunstigt dyrkede bakterier vil kunne styrke din mikrobiota og øge effekten af din sclerosebehandling i fremtiden. Læs her hvordan.

Livet i vores tarme (vores såkaldte mikrobiota) ser i høj grad ud til at påvirkes af, hvad vi spiser. Og vores mikrobiota påvirker vores immunsystem og kan måske endda holde en lang række sygdomme i skak og forhindre dem i at bryde ud.
Men hvis man allerede har sclerose, hvad kan man så bruge det til? Som forskningschef i Scleroseforeningen Lasse Skovgaard påpeger i artiklen på de foregående sider, er der stadig langt til dokumenterede sammenhænge mellem din kost og din sclerose.
Men måske påvirkes din sclerosebehandling af din mikrobiota …
Hvorfor immunterapi ikke virker på alle
Sclerose behandles med diverse former for immunterapi, som undertrykker eller ændrer immunforsvaret. Immunterapi bruges også til behandling af cancerpatienter, og her har det i nogen tid undret forskere, at behandlingsformen er effektiv til nogle kræftpatienter, mens den ikke gavner andre.
Nu viser et nyligt publiceret studie i det videnskabelige tidsskrift Science, at det blandt andet afhænger af deres mikrobiota!
Det tegner perspektiver for sclerosepatienter, der også oplever varierende effekt af deres behandling med forskellige former for immunterapi.
”Det er korrekt, at nye studier peger på, at mikrobiotaen kan være en af årsagerne til, om man reagerer negativt eller positivt på immunterapi mod cancer. Det ser mere og mere ud til, at immunsystemet nok overordnet bliver styret af tarmsystemet. Derfor kan vi blive meget klogere på vores immunforsvar ved at dykke ned i tarmen,” forklarer Inge Marie Svane, som er professor, overlæge og centerleder på Center for Cancer Immunterapi. Hun fortsætter: ”Og cancer og sclerose er på sin vis spejlbilleder af hinanden. Derfor manipulerer behandlingerne også med immunsystemet i hver sin retning. Og derfor tror jeg også, at mikrobiotaen kan være interessant i behandlingen af begge sygdomme.”
En mere effektfuld sclerosebehandling i fremtiden
Den gode nyhed er ifølge Oluf Borbye Pedersen, at fremtiden efter al sandsynlighed byder på måder at hjælpe mikrobiotaen i en gunstig retning på.
”Mange kender i dag til probiotika, som kan købes på for eksempel apoteket. Det indeholder levende mikroorganismer, men kun nogle få bakteriearter. Som regel mælkesyrebakterier og bifidobakterier, som også kan findes i yoghurt. De to bakteriearter udgør dog kun en forsvindende lille del af de hundredvis af bakteriearter, der tilsammen udgør flere billioner bakterier i vores tarmsystem. I fremtiden vil man efter al sandsynlighed kunne dyrke tarmsystemets mange forskellige gode bakteriearter i store ilttomme dyrkningsanlæg, så man vil kunne skabe en helt ny og meget mere kraftfuld generation af probiotika. Hvis det gives som et tilskud side-
løbende med mad, der stimulerer de gode bakterier
i tarmen, så er der håb om, at den sclerosebehandling, du får i form af immunterapi, vil kunne blive endnu mere effektfuld, end den er i dag,” lyder hans forudsigelse.
Den forudsigelse afvises ikke af neurolog og professor Finn Sellebjerg, der er formand for Scleroseforeningens forskningsudvalg:
”Det kan sagtens tænkes, at man på den måde vil kunne booste immunterapien i fremtiden. Der er et kæmpe potentiale i mikrobiotaen. Men det tager tid at afdække,” lyder hans vurdering.
En anden mulighed er, at fremtiden vil byde på fækaltransplantationer mod sclerose. Kunne du tænke dig at få transplanteret andres afføring ind i din tarm? Måske ikke. Men faktisk foregår der
i dag forskning i netop det som en behandlingsform mod sclerose.