Gå til hovedindhold

Nøglen til at fremme myelindannelse er fundet

2. november 2018
Kort fortalt

Alle veje til at øge myelin ser ud til at gå gennem en blokering af kolesterol. Den opsigtsvækkende opdagelse kan føre til en helt ny behandling af sclerose.

Hvad har kolesterol med sclerose at gøre? Jo, forskere fra Case Western Reserve University School of Medicine i USA har fundet et usædvanligt link mellem kolesterol og myelin – en opdagelse, der kan føre til en ny behandling af sclerose.

Myelin er nervernes isolation, der sørger for, at nervesignalerne løber perfekt. Når man får sclerose, nedbryder kroppen myelinet. Det er ikke unormalt, at hjernen undertiden skal reparere beskadiget myelin i små mængder. Processen er kompliceret, men særlige celler i hjernen kaldet oligodendrocytter er ansvarlige for at producere myelin.

I de tidlige stadier af sclerose kan hjernen stadig følge med og gendanne tabt myelin omkring nerverne. Men i takt med at sygdommen bliver mere fremskreden, og myelinskaderne bliver hyppigere eller større, må oligodendrocytterne efterhånden give op.

Der forskes derfor intenst i at udvikle medicin, der fremmer myelindannelse og ikke mindst stimulerer aktiviteten af oligodendrocytter. Man har tidligere fundet en række stoffer, der kan kickstarte myelinproduktion, men de biologiske mekanismer bag har været uklare.

Ny forståelse af remyelinisering

Nu ser det dog ud til, at de amerikanske forskere har fundet de vise sten: Mekanismen er både overraskende og universel.

”Indtil i dag har man formodet, at hvert stof havde sin måde at påvirke myelindannelse på. Men vores resultater viser, at der kun er tale om én særlig mekanisme,” siger den ledende forsker af undersøgelsen, dr. Drew Adams.

Forskerne fandt mere end 20 nye molekyler, der alle stimulerede myelin på helt samme måde: Ved at blokere en klasse af enzymer, der hjælper med at danne kolesterol. Interessant nok viste det sig, at stort set alle de myelinstimulerende molekyler, der tidligere er fundet verden over, deler samme egenskab.

”Det var meget overraskende, at så mange forskellige molekyler alle fremmer myelin via den helt samme mekanisme: Ved at hæmme enzymer, der danner kolesterol,” fortæller Drew Adams.

Kolesterol og myelin

I det nye studie viser de amerikanske forskere, at hæmning af de enzymer, der danner kolesterol i hjernen, stimulerer remyelinisering i nerverne og får de vigtige hjerneceller, oligodendrocytter, til at danne mere myelin. Når kolesterol hæmmes, ophobes små ”steroler” – og det er dem, der stimulerer oligodendrocytterne i hjernen. Den opdagelse kan lede til medicin, der kan genskabe tabt myelin og måske helt bremse sclerose.

”Al nuværende medicin mod sclerose er immunmodulerende. Det er effektivt til at mindske progression, men det stopper ikke sygdommen. Hvad der virkelig skal til for at bremse sclerose, er medicin, der stimulerer remyelinisering. Og hvis vi kan udvikle den slags medicin ved at ramme én enzymfamilie, kan det skabe en helt ny måde at behandle sygdommen på,” fortæller Drew Adams.

Vil ikke gavne alle

Også professor Finn Sellebjerg fra Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet finder opdagelsen interessant:

”Det er et særdeles spændende studie, der fortæller os, at stoffer, der fremmer remyelinisering, helt generelt fører til steroler, der har en stimulerende effekt på oligodendrocytter,” forklarer han og uddyber:

”Men det vil sandsynligvis kun virke hos nogle mennesker med sclerose. Det kræver blandt andet, at sygdomsaktiviteten er under kontrol, så myelinet ikke bare bliver ødelagt igen.”

Forskernes næste skridt bliver at finde frem til de bedste molekyler, der skal testes i mennesker. Foruden sclerose kan denne opdagelse også blive gavnlig mod sygdomme som slagtilfælde, hjerneskader og Alzheimers sygdom.

Der er ingen kommentar endnu