Gå til hovedindhold

Ny Coronavariant kræver behandling inden for fem dage for mennesker med MS i særlig risikogruppe

6. januar 2023
Kort fortalt

Den nye Coronavariant respekterer ikke tidligere immunitet og kan heller ikke behandles forebyggende. Du kan dog stadig blive behandlet – hvis du har MS og er i særlig risikogruppe, men det skal ske inden for fem dage efter smitte.

Eftersom vaccinerne hos en stor gruppe kronisk syge og andre med et i forvejen nedsat immunforsvar ikke har en effekt, har forebyggende behandling med såkaldte monoklonale antistoffereller antistoffer på dåse – indtil nu været en mulighed for den gruppe for at reducere risikoen for alvorlig sygdom og indlæggelse efter smitte med coronavirus.

Men den nye dominerende Coronavariant, BQ.1.1, har ændret spillereglerne, da denne type behandling ikke længere virker, og da varianten faktisk undviger immunitet hos personer, der har været smittet eller er vaccineret.

Der findes dog heldigvis en anden type behandling, en tablet med antivirale stoffer, der kan mindske risikoen for alvorlig sygdom og indlæggelse efter Coronasmitte. Denne behandling virker lige så godt som ”antistofferne på dåse”, men er ikke forebyggende, da virkningen forsvinder ud af kroppen allerede efter et døgns tid.

Tidlig behandling er nødvendig

En anden væsentlig ting er, at behandlingen først kan gives, når symptomerne er påbegyndt. Men den skal til gengæld gives tidligt - og inden fem dage efter symptomstart for at have en virkning.

Derfor skal mennesker med MS i risikogrupperne blandt andre være ekstra opmærksomme på symptomer og lade sig teste, hvis de er det mindste i tvivl om de er smittet med Corona. Og selv kontakte egen praktiserende læge, hvis de er testet positiv med PCR-test eller hjemmetest, for at kunne for at kunne få udskrevet behandlingen.

Det er nemlig i sidste ende op til lægen at foretage en individuel vurdering, da tabletbehandlingen kan påvirke eller blive påvirket af andre lægemidler, som patienter i forvejen tager.

Lægen kan ligeledes henvise patienter til infektionsmedicinsk afdeling på flere universitetshospitaler og sygehuse i landet.

- Det er ikke kun de praktiserende læger, der skal vide det her. Det er også patienterne, for de vil typisk ikke på dét tidspunkt være indlagt, fordi det er tidligt i forløbet af deres infektion. De skal vide, at de tidligt skal henvende sig til sundhedsvæsnet, hvis de har symptomer og er i risikogruppe for et alvorlig forløb, udtaler Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, til TV2. 

Du kan læse mere om de midlertidige retningslinjer for visitation og behandling med Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir), herunder information om målgrupperne hos Statens Seruminstitut

Du kan læse mere om risikogrupper hos Statens Seruminstitut

Der er ingen kommentar endnu