Gå til hovedindhold

Ny medicin til progressiv sclerose afvises

31. maj 2018
Kort fortalt

Den første behandling nogensinde til primær progressive sclerosepatienter er blevet afvist i Medicinrådet. ”Det er en fuldstændig uacceptabel beslutning”, siger direktør i Scleroseforeningen, Klaus Høm, der forventer en genforhandling.

Forskning

Det meget omtalte og længe ventede lægemiddel til behandling af primær progressiv sclerose fik i går en nedadvendt tommelfinger fra Medicinrådet. Det sker, selvom konklusionen fra AMGROS, der står for Regionernes indkøb af lægemidler, er, at det er alle pengene værd. Lægemidlet er desuden godkendt af både det amerikanske og det europæiske lægemiddelagentur.

Uaccaptabel beslutning

Afslaget skyldes, at Medicinrådet vurderer, at prisen ikke står mål med virkningen, dvs. at den såkaldte ”kliniske merværdi” ifølge Medicinrådet ikke er høj nok i forhold til prisen.

I medicinrådets anbefaling hedder det: ”Medicinrådet anbefaler ikke ocrelizumab som mulig standardbehandling til patienter med primær progressiv multipel sklerose.”

Men den beslutning møder vrede i Scleroseforeningen.

”Det er helt uacceptabelt. Det er den første behandling nogensinde til alvorligt syge patienter, som vi hidtil ikke har kunnet tilbyde nogen behandling. Det er patienter, der er unge og har et langt liv foran sig, og hvis sygdom udvikler sig. For dem er det et gennembrud, og når nu eksperterne anbefaler det, så er det uanstændigt, at Medicinrådet vil afskære dem fra denne enestående behandlingsmulighed,” siger Klaus Høm.

Godkendt af eksperter

Inden Medicinrådets afvisning var Ocrevus blevet anbefalet af både Fagudvalget for sclerose og af AMGROS. Derfor er også Finn Sellebjerg, professor ved Dansk Center for Multipel Sklerose på Rigshospitalet overrasket over beslutningen.

”Det havde jeg ikke ventet. Vi har at gøre med et præparat, der er den første og eneste mulige behandling til en mindre patientgruppe, som der i dag ikke findes nogen behandling til,” siger han og fortsætter:

”Data viser, at Ocrevus vil have bedst effekt på en lille undergruppe af primær progressive patienter under 45 år med aktiv sygdom på MR-scanning.”

Historisk mulighed

Beslutningen om at afvise Ocrevus vil ramme patienterne ifølge Scleroseforeningens direktør:

”Der er tale om den eneste behandling, der er til mennesker med primær progressiv sclerose, som hver dag oplever en forværring af deres sygdom. Så hver time tæller. Vi står nu med en historisk mulighed for at hjælpe en gruppe mennesker, der alt for længe har sejlet deres egen sø. Det er en mulighed for at reducere store menneskelige omkostninger,” siger han.

Klar til genforhandlinger

Kampen for en behandling til de primært progressive patienter er dog ikke slut, lyder det fra Scleroseforeningens direktør, som nu vil kræve at få produktet genbehandlet:

”Jeg har en klar forventning om, at beslutningen vil blive omgjort. Scleroseforeningen vil tage initiativ til at mødes med alle involverede parter og producenten bag Ocrevus for at finde en løsning, der kan sikre, at mennesker med primær progressiv sclerose endelig kan få en behandling mod deres sygdom. Hjælper det ikke, må Medicinrådets beslutning rejses over for politikerne,” siger Klaus Høm.

Der er ingen kommentar endnu